/

Заспивањето по 23 часот е фатално за нашиот мозок

Мозокот, умот и свеста мируваат во периодот од 21 до 23 часот. Ако не заспиеме во овој период, менталните способности и интелигенција постепено ќе опаѓаат. Така, негативните последици значително ќе се почувствуваат само по неколку години, додека нашиот мозок постепено и незабележливо

Зошто на некои луѓе доволно им е да спијат само 6 часа

Ако се прашувате како за некои луѓе е сосема доволно да спијат шест часа, еве го одговорот! Научниците открија ген кој им овозможува на луѓето сосема нормално да функционираат, а да спијат само по неколку часа секоја вечер. Поентата на истражувањето не

Дали знаете што претставува терминот “beauty sleep”?

Дали ви е познат терминот “beauty sleep”? Луѓето веруваат дека е потребно доволно сон за да изгледаме подобро следниот ден. Но, научниците велат дека ова не е само верување, туку сега и докажан факт. Научници од Универзитетот на Манчестер објаснуваат што се