/

Заспивањето по 23 часот е фатално за нашиот мозок

Мозокот, умот и свеста мируваат во периодот од 21 до 23 часот. Ако не заспиеме во овој период, менталните способности и интелигенција постепено ќе опаѓаат.

Така, негативните последици значително ќе се почувствуваат само по неколку години, додека нашиот мозок постепено и незабележливо изумирува за тоа време.

Идејата за почитување на таканаречениот природен режим ја пропагира и д-р Олег Торсунов, нагласувајќи дека ова е единствената разумна дневна рутина на која мора да се придржуваме.

green ceramic mug on wooden desk
Ако одите во кревет пред полноќ, утрата ќе ви бидат посвежи!
Фото извор: Unsplash.com

Ако сте будни помеѓу 23 часот и 1 часот по полноќ

Будењето после 23 часот до 1 часот по полноќ, исто така, има одредени последици. Она што е добро е можноста за поправање на лошите животни практики, бидејќи последиците се манифестираат речиси веднаш, односно се чувствуваат веднаш.

Активноста на организмот по полноќ е поврзана со слабеење на нервниот систем, кој ќе почне да слабее со текот на времето. Последиците се крајно непријатни и опасни.

Луѓето кои се будат во овој период од вечерта ќе страдаат од губење на виталноста, што се манифестира преку мускулниот и нервниот систем, преку слабост, песимизам, летаргија, губење на апетит, прекумерна тежина или неконтролирано слабеење, ментална и физичка слабост.

Активноста на организмот во овие ноќни часови е поврзана со слабеење на нервниот систем, кој ќе почне да слабее со текот на времето. Последиците се крајно непријатни и опасни. Така, се нарушува регулирањето на рамнотежата на виталните функции на целиот организам, што предизвикува пад на имунитетот и развој на хронични заболувања. Ако продолжите со ова нарушување на природните закони и секојдневната рутина, последиците може да се појават во форма на сериозни промени во функционирањето на нервниот систем и работата на внатрешните органи – објаснува Олег Торсунов, експерт во областа на природната психологија.

Емоционалната сила и општата емоционална состојба се нарушени ако останете будни во период од 1 час по полноќ до три часот наутро…

© Фото: Unsplash.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.