Бернард Арно, кралот на модата е најбогатиот човек на светот

Сопственикот на Амазон, Џеф Безос, повеќе не е најбогатиот човек на светот. Оваа титула сега ја има Бернард Арно кој поседува 47% од акциите на компанијата „LVMH“, во чија сопственост се познатите светски брендови како „Луј Витон“, „Кристијан Диор“, „Тифани“, како и Моет и Хенеси. Шандоннаведува порталот на магазинот „Форбс“.

Богатството на Бернард Арно сега изнесува 193 милјарди долари, а ова се должи поради загубата на 14 милјарди долари за само еден ден на Џеф Безос.

КОЈ Е БЕРНАРД АРНО?

Познат како папа на модата, Бернард Арно сега е во првите тројца најбогати луѓе во светот заедно со Бил Гејтс и Џеф Безос. Претседател и извршен директор на LVMH групацијата(Möet Hennessy Louis Vuitton…), тој е љубител на уметноста кој го оживува Кристијан Диор и изградил луксузна империја на марката вредна милијарди. Ние погледнуваме назад во неговиот живот – и неговите успеси.

Тој е роден во Рубекс во Северна Франција, Арно заминал на училиште во Рубекс и Лил пред да студира инженерство во „Еколе политехниката“ во Париз, а дипломира во 1971 година. Тој започнал да работи во  градежната компанија на неговото семејство, како инженер. За три години, тој го сврте фокусот на компанијата кон недвижностите под новото име Феринел, станувајќи директор и претседател, заменувајќи го неговиот татко, на негови 30 години…

Прочоитајте повеќе за Бернард Арно

Leave a Reply

Your email address will not be published.