Вистински џентлмени: Џејмс Дин – бунтовник и креатор на добриот стил

Џејмс Дин е човекот кој го измисли познатиот тинејџерски бунт, а стил на мажите го подигнал на едно повисоко ниво. Кога ќе го погледнете Џејмс Дин, веднаш ќе забележите дека станува збор за човек кој е кул и кој преку својата лежерност, остава моќен впечаток.

После толку поминати години, тој и ден денес е еден од омилените ликови на машката популација и тие постојано се трудат да го постигнат неговиот шарм. Неговиот стил е веќе длабоко влезен во поп културата и голем број од неговите модни парчиња кои ги носел, денеска се базични елементи на машкиот стил.

Џејмс Дин важел за боем, бунтовник и осаменик… Тој влегол во историјата на филмската индустрија иако снимил само три филмови, Rebel Without a Cause, East of Eden и Giant.

Она што го правело Џејмс Дин да се издвојува од толпата е токму неговата лежерност и ноншалантност. Популарен е по едноставните модни комбинации кои сепак биле впечатливи. Него често можеле да го видат во џинс, бели маички, кожна јакна… Често во раката држел цигара која делувала како да е дел од неговиот стил, а не како зависност.

Џејмс Дин е роден на 8 февруари 1931 година, во Севен Гејблс во апартманите во куќа во Марион, Индијана, син на Винтон Дин и Милдред Вилсон. Шест години откако неговиот татко го напуштил земјоделието за да стане забен техничар, Џејмс и неговото семејство се преселуваат во Санта Моника, Калифорнија. Семејството поминало неколку години таму, и судејќи според нештата, младиот Дин бил многу близок со неговата мајка. Според Мајкл Де Анџелис, таа била “единствената личност која е во состојба да го разбере него”. Тој бил запишан во Брентвуд, државно училиште кое се наоѓа во Брентвуд, град кој е во соседство на Лос Анџелес, кога неговата мајка починала од рак, а Дин имал девет години.

Не можејќи да се грижи за неговиот син, Винтон Дин го испраќа Џејмс да живее со сестра си Ортенсе и нејзиниот сопруг Марко Винслоу, на една фарма во Фермоунт, Индијана, САД, каде што тој бил воспитуван во верски дух. Дин побарал совет и пријателство од страна на Методистичкиот свештеник Џејмс Де Верд. Се чинело дека тој имал формативно влијание врз Дин, особено по неговите идни интереси во борбите со бикови, автомобилски трки, но и во театарот. Според Ј. Били Харбин, “Дин имал интимен однос со својот свештеник … кој започна во неговата завршна година од средното училиште и траел повеќе години.” Нивната сексуална врска подоцна била прикажана во 1994 година, во книгата, Булевар на скршени соништа: животот, времињата, и легендата за Џејмс Дин од Пол Александар.

Во средно училиште, вкупните резултати на Дин биле средни. Сепак, тој бил популарен спортист во училиштето, успешен играч на бејзбол и на кошаркарските тимови, во меѓувреме студирал драма и се натпреваруваал во судска медицина преку Средношколско судската асоцијација на Индијана. По завршувањето на средното училиште Фермоунт, на 16 мај 1949 година, Дин се преселил назад во Калифорнија со неговото кусоного детективско куче, Макс, да си живее со татко му и со маќеата. Тој се запишал во Санта Моника на колеџ (Cанта Моника Колеџ) и дипломира на пред-право. Дин се префрлил во Лос Анџеле и го променил своето школување, посветувајќи се на драма, што резултирало со оддалечување од неговиот татко. Тој се заколнал во Сигма Ну братството, но никогаш не бил активен во него. Додека бил во Лос Анџелес, е избран од многу, од 350 глумци да ја игра улогата на Малком во Магбет. Во тоа време, тој, исто така, започнува со глума, во глумечката работилница на Џејмс Вајтмор. Во јануари 1951 година, тој го напушта школувањето во Лос Анџелес, за да продолжи со полно работно време, градејќи глумечка кариера.

Џејмс Дин заминува од овој свет по една тешка сообраќајка. Џејмс Дин е погребан на гробиштата во Фаирмоунт Парк, Индијана.

Leave a Reply

Your email address will not be published.