Грција, Црна Гора или Хрватска… Која дестинација е најскапа за одмор?

езоната на одморите е започната и повторно се отвара дилемата каде да одиме на одмор и колку пари ќе ни бидат потребни. Цените на туристичките добра на пазарите останаа на нивото од минатата година, така што за лебот потребно е да се алоцираат 0,57 евра, за литар млеко, 0,77 евра и за 12 јајца, 1,42 евра.

За килограм на јаболка потребно е 0,83 евра, додека цената на најскапите банани е околу 1,07 евра. Цената на 1,5 литри вода е 0,57 евра. Според податоците на Јавното претпријатие за управување со брегот на Црна Гора, цената на лежалките е иста, па затоа е неопходно да се има помеѓу 5 и 15 евра за еден.

Брзата храна бара од еден до пет евра во зависност од одморалиштето, додека кафето е 0,80 и 1,80 евра. Цените во рестораните, исто така, останаа слични на минатата година, и потребно е да се потрошат меѓу четири и 40 евра по лице во зависност од одморалиштето и нарачаната храна. За такси ви треба помеѓу 0,80 центи и две евра за почеток.

Цените на храната во Грција не се разликуваат премногу од претходните години и нема драстично зголемување на цените. Во просек, на четиричлено семејство му се потребни 370 евра. За одредени дестинации за 2019 година забележано е мало зголемување на цените за сместување во споредба со минатата сезона, а проценката на туристичката индустрија е дека ова не е драстично зголемување, туку зголемување од 5 % до 10 %.

Според туристичките водичи, цените најмногу се зголемија на Халкидики, особено во Ситонија, меѓу 10 и 15 %, додека цените на Тасос и други дестинации кои се привлечни за туристите (Олимпискиот и Солунскиот регион, Лефкада и Јонското крајбрежје) скокнаа околу 5 до 10 %.

Според сите истражувања кои можевме да ги најдеме на интернет, најмногу пари ќе потрошите за храна во Хрватска, бидејќи цената на еден литар млеко е околу 0,9 евра, а лебот е 0,89 евра. Потребно е да се распределат 1,98 евра за купување на јајца.

Цените на брзата храна на хрватските киосци се од 0,80 центи во пекари до три евра за пици или хамбургери. Оброкот во ресторанот ќе чини најмалку 10 евра, а побогатиот ручек ќе чини околу 100 евра. Доколку сакакте да пиете кафе на плажа, потребни ќе ви бидат од 2 до 4 евра.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.