Дали знаете дека тридневниот викенд ве прави попродуктивни и посреќни?

Научни студии пронајдоа врска помеѓу продуктивноста и среќата. Луѓето имаат тенденција да бидат посреќни кога имаат повеќе време да ги прават работи во кои уживаат.

Ова го зајакнува аргументот за четиридневната работна недела и тридневниот викенд, бидејќи може да им даде на луѓето повеќе слободно време да работат продуктивно.

Но, како и секогаш, постојат луѓе кои ќе ги искористат овие предностите и оние кои потешко ќе го следат ова темпо.

Како што доаѓа понеделник, вашата недела може да изгледа неверојатно долго, но идејата за работа од пет дена во неделата на крајот би можела да се стави во минатото.

Сите се согласуваме дека четиридневната работна недела е место за наоѓање или задржување на вистинската рамнотежа помеѓу подобрувањето на рамнотежата помеѓу работата и животот и отклучување на потенцијалот за среќа, од што зависи вашата продуктивност.

Оваа студија не најде никакво вистинско подобрување во квалитетот на работата, но учесниците пријавија дека уживаат во тридневниот викенд.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.