Деловни вештини кои ќе бидат најкорисни во градењето на вашата кариера

Во современиот деловен свет, основната дигитална писменост повеќе не е доволна, бидејќи сите деловни области се занимаваат со нова технологија која постојано напредува. Ако сакате да напредувате, да смените работа или да се вработите за прв пат, одредени деловни вештини кои можеби не се директно наведени во описот на работното место можат да бидат од најголема корист и да ви овозможат да ги проширите вашите можности.

Побарувачката за луѓе кои се способни да учат и да бидат во чекор со развојот на модерната технологија во сите области е толку голема што не ви треба сертификат за работа – вашиот интерес за хоби може да ве направи кандидат за многу работни места во областа за развој на мобилни апликации, програмирање, сервисирање…

Вештини за бизнис програмирање

Познато е дека добрите програмери се добро платени и дека им се отворени сите можности – можат да се вработат каде било во светот, или да работат од дома, а областите каде кодирањето е неопходно и корисно не се однесуваат само на пишување програми. Можете да ги користите вештините за деловно програмирање во маркетинг, комуникација, финансии, а ако разбирате кодови и алгоритми, вреди да се инвестира во изучување на програмски јазици. Можеби ќе ви изгледа тешко и неизвесно, бидејќи има стотици јазици за кодирање и спротивставени мислења за тоа кои се најкорисните. Експертите ви даваат едноставна препорака – започнете со универзален јазик, како што е Java, поради неговата стандардизација и широко распространета употреба (се користи при градење на сè, од веб-локации до апликации за Android).

Откријте ја моќта на Photoshop

Уредувањето фотографии може да биде ваша главна професија и може да ви биде од корист во секоја работа, а добро ќе ви послужи и за лична забава. Без разлика дали сакате да креирате живописни графики за вашата презентација, да дизајнирате флаери, да се вклучите во кампања или да ги облекувате вашите фотографии од социјалните мрежи, учењето на основните вештини за графички дизајн во Photoshop ќе ви биде корисно во широк спектар на позиции. Постојат онлајн курсеви, или пакети за обука, кои можете да ги најдете на интернет кои воопшто не се скапи.

Деловни вештини за маркетинг на социјалните медиуми

Маркетингот на социјалните мрежи е сложен и интересен – сите користат социјални мрежи, некои само една или две, а некои имаат сметки на сите можни мрежи. Деловните вештини за мрежен маркетинг вклучуваат дел наука за податоци и дел психологија. Создавањето содржина за која луѓето се заинтересирани не е само привлечни наслови и убави фотографии, туку вклучува голем број стратегии, кои се разликуваат во зависност од тоа дали сте на Instagram, TikTok, Facebook, Twitter…

За претприемачите и за самовработените поединци, присуството на социјалните мрежи стана клучна компонента во рекламирањето на брендот. Голем број помали компании бараат од своите вработени да преземат различни задачи поврзани со социјалните мрежи и се соочуваат со недостиг од оние кои се блиски и лесни за тоа, па се повеќе се одлучуваат да вработат луѓе кои конкретно ќе се занимаваат со дигитален маркетинг, со што им олеснуваат нивните вработени кои можат да се посветат на други области на работа и производство и да отворат нови работни места за младите.

Не избегнувајте PowerPoint

PowerPoint е можеби најомразената алатка во современиот деловен свет. Обидите да се префрлите на Prezi резултираа со агонизирачко движење (соодветно наречено „пресилепсија“) преку премногу зборови на слајд, неусогласени бои и фонтови… Не ги избегнувајте предизвиците на PowerPoint, деловните вештини за дизајнирање видео позадини и креирање презентации се корисни во секој бизнис.

Продажни деловни вештини

За оние кои се надвор од продажбата, обуката за продажба може да изгледа ирелевантна, но она што можеби не го сфаќаат е дека деловните вештини за продажба влегуваат во игра во речиси секој аспект од нивниот личен и професионален живот. Кога одите на интервју за работа, се обидувате да го убедите шефот да ве вработи, односно да го „продаде“ вашето знаење и способности. На деловен состанок ја „продавате“ вашата идеја или перспектива. Продажбата е прашање на стратегија, а техниките што ги користат ефективни продавачи може да се користат во секој бизнис. Научете да градите деловни односи, да се справувате со скриените изговори и да користите фрази за да помогнете во затворање договори.

Leave a Reply

Your email address will not be published.