Еден од најмодерните Италијани на денешницата – LUCA DI MONTEZEMOLO

Приказната за Luca di Montezemolo е една од најинтересните во Италија.

Роден во Piedmontese, во фамилија на генерали и кардинали Luca Cordero di Montezemolo, Nobile dei Marchesi di Montezemolo (сака светот да го знае неговото цело име) завршува правен на Универзитетот во Рим во 1971, при што се дошколува на тема меѓународно комерцијално право на Колумбија универзитетот во Њујор.

По неговото враќање во Италија, тој бил член на Lancia рели тимот, при што еден декемвриски ден во 1972 гостува на Chiamate Roma 3131, популарно радио во Италија каде има напнат разговор со еден слушач на тема “автомобилизам како хоби на децата со пари”. Enzo Ferrari на негова среќа го слуша овој разговор, и решава да го земе 26 годишниот Luca под негова закрила.

Една година подоцна, di Montezemolo е назначен за менаџер на тркачкиот дел во Scuderia Ferrari. Се збори дека негов прв скаутинг е на Niki Lauda и дека токму Luca e заслужен за првите титули на Ferrari, успех кој ќе го зацементира во Fiat (мајка компанија на Ferrari од 1969). Во неговото CV влегува и менаџирање накомпанијата Cinzano, како и Itedi. Исто така тој го менаџирал и клубот Team Azzurra – првиот италијански јахтинг клуб, а како еден од погордите успеси е и неговото членување во тимот за организација на светското во фудбал во Италија кое се одржа во 1990 година.

Многу шетање, се додека Gianni Agnelli не го врати назад во Maranello на крајот на 1991. Се останато е историја на неговиот фантастичен успех во Ferrari, каде со строга, креативна и фокусирана стратегија, со менаџирање на екипаж од скоро 300 вработени во Maranello, тој креира работна атмосфера која се учи по учебниците во Италија.

Еден говор на Silvio Berlusconi е доста познат, каде вели дека уште утре би му дал министерско место на мозокот, di Montezemolo, изјава која сериозно удрила во Maranello, каде 1000 вработени за кратко време потпишале петиција во која го молат Luca засекогаш да остане во Ferrari.

За неговиот стил, смарт бизнис Италијански шмек, имаме мала галерија во продолжение.

ФОТО: motorsport.com/Ferrari

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА: Најубавите модели на Ферари

Leave a Reply

Your email address will not be published.