„Звуците на Медитеранот“ – вистински спој на безвременска музика и уметност

На 03.05.2022 со почеток од 19:30 часот во Аудиокултура се одржа музичкиот настан ,,Звуците на Медитеранот”. Станува збор за настан од уникатен карактер, кој има посебна цел, да ги промовира убавините на медитеранската култура преку музиката и звуците кои самата таа ги нуди.

Музички настан ,,Звуците на Медитеранот”

Проектот претставува вистински спој помеѓу уметноста и културата која што Медитеранот ја носи зад себе и ни ја доловува неговата убавина преку безвременските песни кои ги изведоа познатите македонски имиња од музиката сцена, меѓу кои како главни вокали настапија, Агни Авшар и Васил Ангелов, Филип Димишковски на пијано, Кирил Кузманов на саксофон и флејта, Иван Бејков на бас и музички координатор, Иван Петровски на гитара и Ратко Даутовски на перкусии. На овој прекрасен настан беа присутни и уживаа видни личности од јавниот и културниот живот во Македонија.

Музички настан ,,Звуците на Медитеранот”

Настанот беше подржан од Град Скопје и Аудиокулутра, додека организатор на овој настан е Катерина Стевковска Станојевиќ, која е балетски професор и репетитор, со 28-годишно искуство како професионална балерина во “Македонска опера и балет” и сопственик на балетското студио „Реверанс“. Предава по руската техника Ваганова, која е најпрестижен балетски метод во светот. Катерина Стевковска Станојевиќ има освоено многубројни награди, меѓу кои: награда за проект во Наполи, награда во Рим и воедно се здобива со интернационален дипломатски коресподент за промовирање на медитеранската музика.

Музички настан ,,Звуците на Медитеранот”

Покрај проектот, “Звуците на Медитеранот“, во богатото портфолио на Катерина Стевковска стојат и други голем број на проекти како што се “Мала Италија патува”, „Come fly with me“, „Есенски денови – Галичник“, како и проектот „100 години Куманово“.

Музички настан ,,Звуците на Медитеранот”

Фотографиите од настанот се направени од Татјана Ранташа.

Музички настан ,,Звуците на Медитеранот”
Музички настан ,,Звуците на Медитеранот”
Музички настан ,,Звуците на Медитеранот”

Leave a Reply

Your email address will not be published.