Земји во светот кои најмногу внимаваат на екологијата и животната средина

Почитувачите на природата сигурно веќе знаат, а еве совети и за оние кои немале можност да се информираат за тоа кои земји и како го негуваат здравиот однос кон планетата, единствениот дом кој го имаме.

Причината за глобалното затоплување е човечката негрижа кон природата. Сепак, постојат и градови кои знаат како да ја негуваат природата.

Погледнете за кои еко-градови станува збор

Норвешка

Оваа земја предводи по ројот на иницијативи кога станува збор за активностите поврзани со заштитата на животната средина, односно земја со најголем број на електрични автомобили во светот.

Португалија

Земјата која е оценета како трета во светот по својот придонес за зачувување на планетата, воедно е една од првите кои на просторот на целата земја обезбедила мрежа за полнење на електрични возила.

Уругвај

Уругвај дава најголем придонес за екологијата од сите земји од Јужна Америка – а станал и глобален лидер кога станува збор за обновливите извори.

Кенија

Покрај екстремните климатски услови и се почестата суша, Кенија може да се смета за една од првите жртви на климатските промени.

Нов Зеланд

Земјата е позната ширум светот како една од најзелените и Новозеланѓаните се посебно горди на овој факт.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.