Златни финансиски правила до кои се држат бизнисмените

Постојат навики за купување и трошење кои едноставно немаат смисла кај луѓето кои знаат за пари и ова се првите шест работи што нема да ги купат. Не мора да бидете богати за да бидете „добри со пари“ затоа што управувањето со пари зависи повеќе од навиките на една личност отколку од неговиот приход, велат експертите.

Луѓето кои знаат за пари секогаш бараат начин да живеат во рамките на нивните средства, да трошат помалку од потребното и не се милионери, туку луѓе со просечни примања.

Луѓето кои имаат целата или дел од заштедената сума за купување автомобил, или може дури и да имаат поголема сума на заштеда на банката, најчесто возат автомобили стари 2-5 години. Зошто? Реално, не е дека не можат да си го дозволат тоа, но тие се свесни за тоа дека новите автомобили губат 10% од својата вредност во првиот месец по купувањето, а 20% во првата година. Тука нема пресметка, освен личното задоволство од возењето нов автомобил, но за финансиските експерти тоа е губење пари.

Иако лизингот сè уште вклучува некои депозити, додека месечните рати може да бидат пониски од заемите, со лизинг не станувате сопственик на нешто како што сте со класичен заем. Додека закупот може да изгледа како добар начин за да се избегне долг на краток рок, оние што знаат со пари гледаат на тоа поинаку.

Најдобри недвижности се оние кои можете да си ги дозволите – велат експертите. Не е неопходно да се брои најголемиот заем што можеме да го вратиме, затоа што секогаш може да има непредвидени настани – боледување, откажување, предвремено пензионирање и слично. Единствена разумна работа е да се одделат парите од една страна за предвремено враќање на заемот, со цел да се намалат каматните стапки.

Нема ништо лошо во купувањето картичка, но сè додека можеме да го купиме тоа и со готовина, тогаш е во ред. Имено, ако плаќаме со картичка затоа што ги немаме тие пари, ние всушност сме во долгови, а таквото однесување доведува до тоа дека кога ќе ги вратиме парите за долг, ќе имаме недостиг на пари за работи што не се опција туку реална обврска – како што се месечни трошоци, гориво и слично.

Кога ќе одлучите да потрошите пари за безвредни работи, добивате безвредни резултати. Не купувате што е најевтино, купете го она што сметате дека е најдобро. Значи, подобро е да купите една скапа маица, но со добар квалитет на секои четири или пет години од една ефтина и лоша секоја година.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.