Зошто мажите штедат на ситници, а трошат на луксузни работи?

Многу луѓе сакаат да се пофалат со најдобриот мобилен телефон, скап автомобил и брендирана облека, а сепак повеќето од нив се во можност да гладуваат поради тоа. Статистиката исто така покажува дека 1 од 5 сопственици на iPhone имаат тешки проблеми со парите.

Не забележуваме разлика кога сметката е голема – Откако ќе вечерате во ресторанот и келнерот ви дава сметка од 900 денари, веројатно ќе му дадете 1000 денари и ќе „заборавите“ на кусурот. Друга ситуација е кога ќе купите неколку килограми компири од земјоделец и ќе му дадете малку повеќе. Ретко кој ќе одбие да земе компир затоа што е можно да се купат скоро двојно повеќе компири за тие пари.

Не сакаме никој да мисли дека сме сиромашни – Сега повторно психологијата игра важна улога. Во овој случај ние зборуваме за некаков „ефект на толпата“. Во скапите ресторани и кафулиња, келнерите често не носат кусур освен ако не побарате, а луѓето овде обично се дарежливи. Ние потсвесно почнуваме да веруваме дека не е во ред да се однесуваме поинаку и затоа се однесуваме како сите.

Се чувствуваме опуштено во скапа околина – Што имаат заедничко брендирани продавници за облека, ресторани и продавници за автомобили? Животната средина! Сопствениците на вакви бизниси користат скап дизајн и мебел со висок квалитет не да трошат дополнителни пари, туку да нè потопат во луксузна атмосфера.

Ние сакаме да ги воодушевуваме луѓето околу нас – Ние сме често склони да импресионираме други луѓе, тоа е во наша природа. Затоа ова може да биде причина за давање повеќе пари отколку што е потребно.

Навистина ни се допаѓа услугата – Ако навистина сакате нешто, веројатно сте подготвени да платите малку повеќе за тоа. Постојат многу места во светот за да се оправдаат високите цени. Кога сакате пријателски работници, вкусна храна и брза услуга, зошто да не се заблагодарите што оставивте некој денар повеќе?

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.