Како да се изборите со недостатокот на мотивација и желба?

Немањето волја е мајка на сите досега споменати гревови. Човек без волја не е маж. Без внатрешниот оган што го придвижува, тој нема да може да постигне ништо. На современиот човек, особено на младиот човек, особено му е тешко да ја открие и негува таа доблест во себе. Машкоста, сакале да признаете или не, се повеќе се потиснува и се турка под тепих како прегазена реликвија од минатото. Затоа, не е чудно што многу мажи со наведнати глави креваат раце од борбата да живеат во согласност со нивните внатрешни потреби. Но, колку и да изгледаат обесхрабрувачки работите, таа ситуација може да се надмине и нема причина за жалење.

Волјата е многу потешко да се развие отколку силата. Некој е навидум природно надарен со силна волја, но можно е и да ја стекне. Со примена на досега спомнатите совети и одлучување и трудење секој ден да биде барем малку подобар од претходниот, можно е со текот на времето да се кова челична волја. Заинтересирајте се, читајте или слушнете за големите луѓе, нека ви бидат вистински пример за следење. Уште подобро, опкружете се, во реалниот живот, со силни мажи кои ќе ви бидат ментори, примери и поддршка.

Конечно, и најважно: никогаш не се откажувајте. Не е доволно постојано да си повторувате дека сте вистински маж – без преземање конкретни работи кои ќе ја потврдат сопствената машкост, тоа е само притискање во пријатна измама. Вие едноставно никогаш не се откажувате – под никакви околности – затоа што животот не ви дозволува.

Патот на вистински маж е секогаш потешкиот пат. И на крај, но не и најмалку важно, филозофот Џон Стјуарт Мил забележува: – Неспорно е дека личноста чиишто капацитети за уживање се мали, има најголеми шанси целосно да ги задоволи; високонадарената личност секогаш ќе чувствува дека секоја среќа што може да ја бара – затоа што така е создаден светот – е несовршена. Но, таа може да научи да ги поднесува тие несовршености… и тие нема да ја натераат да завидува на некој што не е свесен за несовршеностите. Подобро е да се биде незадоволно човечко суштество отколку задоволна свиња; подобро е да си незадоволен Сократ отколку задоволен будала. А ако некоја будала или свиња има поинакво мислење, тоа е само затоа што ја знаат исклучиво својата страна на прашањето.

Подобро сиромашен коњ отколку никаков коњ. Ако сакате удобност и барате само задоволство, ако ги поставите како примарни животни цели, никогаш нема да станете маж.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.