Како српскиот шпиун Душко Попов го инспирираше создавањето на Џејмс Бонд

Неговото име било Попов, Душко Попов. Како српски двоен агент за време на Втората светска војна, Попов бил коцкар, познат женкар, па дури и неговите патеки се преминаа со креаторот на Џејмс Бонд, Иан Флеминг. Многумина веруваат дека овој конкретен србин беше инспирација за најпознатиот агент во светот.

Во донесувањето на приказната за Попов, новинар на БиБиСи го посети казиното Есторил во Португалија, место кое беше познато по средбата со многу шпиони за време на Втората светска војна. „Ова е местото каде Душко Попов и Јан Флеминг се запознаа една ноќ во летото 1941 година. Веруваме дека ова е местото каде се роди идејата за Џејмс Бонд“, изјави Дејан Станковиќ, српски писател, за Би-Би-Си.

Душко Попов е роден 1912 година во богато српско семејство. По дипломирањето право на Универзитетот во Белград, тој се пресели во Германија за да го продолжи своето образование. Таму се запозна со еден пријател, кој подоцна ќе го поврзе со германската разузнавачка служба на Третиот рајх, Абвехр.

Абвехр, како што јави Би-Би-Си, подоцна контактирал со Попов и го замолил да се пресели во Англија и да ја шпионира оваа служба, која немала многу странски шпиони во Англија. „Попов ја прифати понудата, но отиде директно во британскиот МИ6. Така Попов стана двоен агент“, вели Станковиќ.

По тренингот во Италија, тој бил испратен во Португалија за да се сретне со неговиот ментор, германски шпион кој живеел во Есторил. Португалија била неутрална држава за време на Втората светска војна и како и сите неутрални држави во Европа, таа била место за собирање на шпионите. Бројни шпиони, претежно британски и германски, се собирале во хотелските лоби и хотелските барови.

Вечерта пред да замине во Соединетите Држави, тој бил во португалско казино играјќи Бакарат. Тој, наводно, имал многу пари што германците му ги дале за своето патување, а многумина забележале дека тој се однесувал невнимателно. Тој дошол во казино со многу жени и бил забележан од Флеминг.

По смртта на Флеминг, Попов напишал автобиографија во која тврди дека е инспирација за Џејмс Бонд и дека Казино Ројал е всушност Казино Есторил.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА: Кои се омилени вискија на Џејмс Бонд

Leave a Reply

Your email address will not be published.