Кои европски градови се најпосетувани според туристите?

Шпанскиот град Барселона настојува да ја ограничи изградбата на хотели, Музејот Лувр во Париз во мај оваа година не работеше поради напливот на туристи, а холандскиот град Амстердам започна кампања за да ги спречи туристите да пијат и уринираат по улиците.

Овие три града се помеѓу десетте најпосетени европски градови. Оваа лето изразија загриженост поради експресниот раст на изнајмување станови преку интернет платформата Airbnb.

Шпанија и понатаму е жариште на европскиот туризам со регистрирани 300 милиони ноќевања. После неа, следуваат Велика Британија со 279 милиони, Франција со 133 милиони, а после нив се Грција, Австрија, Германија и Хрватска.

Помеѓу жителите на ЕУ, најмногу патуваат Британците, Шпанците и Французите, додека според бројот на ноќевања, најпопуларни дестинации во ЕУ се Канарските острови  (93 милиони ноќевања),  Хрватското приморје (77 милони) и островите во Шпанија (64 милиони).ЕУ вкупно нуди дури 31 милиони кревети за туристите.

ФОТО: Unsplash

ПРОЧИТАЈТЕ: Кои се трите нации кои најмногу патуваат?

Leave a Reply

Your email address will not be published.