Колку време му треба на организмот за да го исфрли алкохолот од вашиот организам

Овој период од годината можеби е најубав, но важно е да не се занесете со веселбите. Поточно, една студија открила дека 49% од возрасните пијат алкохол еднаш или повеќе пати за време на празниците.

Празничното пиење може да стане проблем ако не разбирате колку долго алкохолот останува во крвта. Експертите наведуваат дека е потребно околу еден час за вашето тело да разгради една единица алкохол, но ова варира во зависност од различни фактори, вклучувајќи ја тежината, возраста, колку многу сте јаделе, каков вид алкохол консумиравте и дали земате лекови.Брзината со која алкохолот се елиминира од крвотокот е околу 0,015 ml на час, но алкохолот сè уште може да се покаже на тест на крвта до 12 часа. Што е една единица алкохол? Една единица алкохол се мери како 10 ml или 8 g чист алкохол. Една чаша вино може да биде до три единици, пишува британски „Метро“.

Колку време треба да почекам за возење после пиење? Никогаш не постои точен одговор, бидејќи различно го метаболизираме алкохолот, но “The Morning After Campaign” произведе проценет калкулатор кој треба да се користи. Напијте се заедно и ќе ви даде проценка колку долго треба да почекате пред да возите.

Што ако некој биде фатен како вози под дејство на алкохол? Возење под дејство на алкохол е кривично дело и можете да бидете парично казнет, забрана за возење или да се соочите со времен затвор, во зависност од сериозноста на делото. Покрај затворски и други казни, како што е одземање на возачка дозвола, парични казни или казнени поени, возачите кои под дејство на алкохол предизвикаат сообраќајна несреќа, можат да платат огромна сума на пари.

Може ли алкохолот побрзо да испари од телото? Не – постои заблуда дека можете да испиете прекумерна количина на вода за да го намалите алкохолот, или дека брз оброк ќе го апсорбира алкохолот. Иако ова може да ви помогне да се чувствувате потрезен, тоа не го менува нивото на алкохол во вашиот организам. Почекајте 12 часа пред да седнете зад воланот откако ќе пиете алкохол.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.