Колку знаете за здравата исхрана?

Светската дебелина речиси тројно е зголемена од 1975 година, а со тоа порасна и појавата на срцевите заболувања, ракот и дијабетесот. Државите имаат развиено упатства за исхрана, прилагодени на локалните состојби со храна и нивното население, за да обезбедат совети за здрава исхрана.

Начините на исхрана варираат од место до место зависно од достапноста на храна, навиките во исхраната и културата. Сепак, кога станува збор за храната, многу добро знаеме што не е добро за нас – и тоа е така без разлика каде живееме. Но, општествените промени ги прават овие избори покомплицирани. Додека голем број земји се сеуште засегнати со недоволна исхранетост, се повеќе луѓе ширум светот јадат високо-енергетска, многу масна храна, богата со шеќери и сол. Урбанизацијата, седечкиот вид на работа и промените во начините на транспорт ги намалуваат нивоата на физичка активност на луѓето, создавајќи цели популации со висок ризик од дебелина, прекумерна тежина и поврзани болести.

Дебелината во светот речиси тројно се зголеми од 1975 година, а со тоа се зголемија и здравствените проблеми, како што се дијабетесот, срцевите заболувања и одредени видови на рак. Овој тренд не е ограничен само на земјите со високи примања. Всушност, во земјите со низок и среден приход, бројот на дебели и луѓе со зголемена телесна тежина бележи поголем пораст.  Во исто време, во многу случаи, земјите со ниски и средни приходи, исто така, се соочуваат со високи стапки на неисхранетост и дефицит на микронутриенти.

Во време кога дебелината е во пораст, упатствата за исхрана се се поважни. Според најновата евиденција, упатствата се препораки на земјата за нејзиното население за подобро и поздраво да се јаде.

Веб-страницата на ФАО содржи најсеопфатна компилација на упатства за исхраната низ целиот свет. Повеќе од 100 земји имаат развиено упатства за исхраната кои се прилагодени на локалното население и состојбите со храна.

Иако упатствата за исхрана се разликуваат во однос на структурата и формата (од брошури до постери и видеа, од популарната пирамида за храната, до јужно-корејскиот роли-поли,  ананасот од Фиџи или садот за манџа од Гвајана), содржината нуди многу слични совети .

Упатствата на повеќето земји препорачуваат луѓето да имаат најмалку 3-5 порции овошје и зеленчук дневно. За засладување,  овошјето е добра алтернатива на преработените шеќери.

 7 навики за јадење што знаеме дека се добри за нас:

  1. Јадење многу зеленчук и овошје – Некои земји се многу специфични за бројот на порции овошје и зеленчук што треба да се консумираат секојдневно. На пример, Грција вели шест, Костарика и Исланд велат пет. Канада ги одредува боите на зеленчукот за консумирање (еден темно зелен и еден портокалов зеленчук дневно). Големините за сервисирање може да се разликуваат по земја; сепак, сите упатства препорачуваат да се јаде многу свеж зеленчук и овошје на дневна основа.
  2. Внимавање на внесот на маснотии – На различни начини, повеќето упатства го споменуваат намалувањето на заситените масти и даваат препораки за замена на мастите од животинско со масти од растително потекло. Во Грција се препорачува маслиново масло, во Виетнам масло од сусам или кикиритки.
  3. Намален внес на храната и пијалоците богати со шеќер  Општа согласност е дека преработениот шеќер е штетен за нашето здравје. Упатствата во секоја земја препорачуваат исхрана со низок внес на шеќер и избор на овошје наместо преработени слатки или зашеќерени пијалаци за засладување.
  4. Намален внес на натриум / сол – Нигерија споменува намалување на употребата на коцките бујон; Малта препорачува ограничување на готовите производи со висока содржина на натриум. Колумбија сугерира ограничување на преработеното месо, конзервирана храна и пакувани производи кои обично имаат висока содржина на сол. Сите земји, општо сметаат дека храната со помалку сол е подобра за вас.
  5. Редовно пиење вода – Секаде, упатствата препорачуваат дека водата е најдобра за гаснење на жедта. Се разбира, секогаш треба да бидеме сигурни дека водата е безбедна за пиење.
  6. Умерен внес на алкохол, ако го пиеме – ако одлучите да пиете алкохол, општ консензус е дека тоа треба да биде умерено.
  7. Физичката активност да биде дел од денот, секој ден – за луѓе кои имаат седечки работни места или начин на живот, општа препорака е да се вежба најмалку 30 минути дневно. Упатствата на Бенин укажуваат дека за лицата со работни места кои бараат тежок физички труд, дополнително вежбање не е неопходно.

Навиките за јадење започнуваат од најраните години. Со давање совети за исхрана, упатствата за исхрана ги поттикнуваат семејствата да преземат одговорност за сопствената исхрана и здравје.

Различни упатства нудат други добри совети за здравата исхрана: уживајте во храната (Романија), јадете со вашето семејство (Венецуела), негувајте ја традиционалната трпеза (Бенин), штитете ја животната средина (Катар), споделувајте оброци (Костарика) и не претерувајте со оброците (Германија). Бразил предложи алтернативен начин на групирање на храната по нивоа на обработка и препорачува избегнување на ултра-преработена храна. Некои од овие упатства, исто така, нагласуваат дека треба да ги заштитиме нашите природни ресурси и биолошката разновидност на природата, истовремено обезбедувајќи безбедност и исхрана за сите луѓе.

ФАО ги поддржува земјите во развојот, ревизијата и спроведувањето на нивните упатства за исхрана. Служејќи како основа за политиките за исхрана и образовните програми, упатствата за исхрана им помагаат на луѓето да постигнат здрави навики за јадење и начин на живот.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.