Колку слободно време ви треба за да бидете среќни и опуштени?

Сите се жалиме дека сме преморени и немаме слободно време – ни треба повеќе време за себе, ни недостасува време за одмор и релаксација. Но, што правите кога имате време за себе?

Експертите велат дека премногу слободно време нема да ве направи посреќни, а тоа го тврдат врз основа на тестирање и истражување, како времето што го имате за себе е поврзано со задоволството од животот. Тие пресметале колку време луѓето поминуваат дневно на активности како што се релаксација, гледање телевизија, спортување или дружење со пријателите. Откриле дека два до пет часа слободно време дневно се идеални за поголеми чувства на среќа и задоволство од вашиот живот. Кога имате повеќе од пет часа, или помалку од два, тоа го намалува чувството на среќа и го зголемува незадоволството. Недостатокот на слободно време ги тера луѓето да се чувствуваат фрустрирано и лишено – тие се уморни, не можат да уживаат во релаксирачки активности или да поминуваат квалитетно време со саканите, чувствуваат притисок да работат побрзо и понапорно, да создадат малку повеќе слободно време, а потоа се толку уморни што цело време го поминуваат лежејќи и одморајќи. Ова чувство го зголемува стресот, емоционалната исцрпеност и ризикот од депресија и анксиозност.

Од друга страна, кога имате повеќе од пет часа во денот, тоа го поткопува вашето чувство за цел. Треба да се нагласи дека чувството за цел не бара платена работа – волонтерската работа или извршувањето на хоби често дава поголемо чувство за цел отколку добро платена работа.

Времето за себе е важно – но поважно е како го трошите

Нивото на задоволство од животот што го покажаа испитаниците кои имаа помеѓу два и пет часа слободно време дневно беше поврзано со тоа како го поминуваат времето за себе. Чувството на самодоверба дека сте способни да го постигнете она што го сакате секој ден го дефинира задоволството од количината на слободно време. Сепак, перцепцијата на времето е субјективна и можеби вашето време за себе ви се лизга под радарот, во активности што би можеле да ги правите поефикасно и да го зголемите слободното време.

Како да го искористите времето за себе

Движете се

Физичката активност е докажано како ефикасна алатка за подобрување на здравјето и зголемување на среќата и самодовербата. Обидете се да вежбате 30 минути во текот на неколку дена – не мора да се наметнувате, чувајте го тоа едноставно. Лесно џогирање или брзо одење ќе биде доволно за да ги подигнете нивоата на енергија и ефикасност. Кога ќе завршите со вежбањето (одење, трчање) запишете како се чувствувате (најверојатно ќе се чувствувате одлично) и следниот пат кога ќе помислите дека немате доволно време за вежбање, можете да се потсетите зошто вреди да одвоите активно време за себе.

Искористете го вашето време за добри дела

Истражувањето покажа дека луѓето се посреќни кога го делат своето време со другите, па дури и им дава чувство дека имаат повеќе слободно време.

Направете личен експеримент – преземете два дела на хуманост и добрина, едниот кон пријател или познаник, а другиот кон странец. Тоа може да се мали нешта – да платите за нарачката на непозната личност во кафуле, да платите некому комплимент, да му помогнете на колегата да заврши некоја задача, да му донесете на саканата омилена посластица, да испратите пријателска порака до пријател. Што и да правите, нека биде поттикнато од желбата да угодите или помогнете некому, без да очекувате да добиете нешто за возврат.

Почувствувајте ја стравопочитта

Каква врска има времето за себе со чувството на стравопочит? Прво, треба да вложите време и енергија за да пронајдете содржина што ќе ве натера да се чувствувате така – дека сте мали пред нешто прекрасно и огромно и дека сте почестени да сте сведок на тоа. Тоа чувство можете да го имате во природа, на врвот на ридот под ѕвезденото небо, пред уметничко дело или додека слушате музика која длабоко ве допира. Страхопочитта е инспиративна и просветлувачка и може да ја прошири вашата перцепција за времето. Едно истражување покажа дека замислувањето на настан кој инспирира стравопочит ги натера луѓето да се чувствуваат помалку избрзани, да се однесуваат како да имаат повеќе време, што ги натерало да вклучуваат добротворни активности во своето време. Страхопочит нè прави свесни за редот на нештата – предизвикува скромност, а во исто време буди чувство за лична вредност.

Време за себе и интеракции

Вклучете во вашите секојдневни искуства социјална интеракција – преку изразување нежност кон саканата личност, значаен и длабок разговор, дружење со пријателите. Меѓучовечките односи не прошируваат надвор од границите на нашата сопствена личност.

Излезете во природа, дење и навечер. Фатете го розовиот сјај на зори или самрак, гледајте ја месечината, сончевите зраци кои се пробиваат низ дрвјата – контактот со природата ви овозможува да се поврзете со себе и тоа е квалитетно поминато време.

Конзумирајте уметност. Посетете сликарска изложба, обиколете музеј, одете на концерт на класична музика. Кога ќе се препуштите на чувствата што ги предизвикува уметноста, заборавате на времето.

Квалитетното време за себе ја проширува перцепцијата за времето, ја зајакнува самосвеста и носи повеќе среќа и задоволство отколку времето што го „губите“ играјќи игри и гледајќи телевизија.

Leave a Reply

Your email address will not be published.