Кој електричен автомобил најмногу се продава во Германија?

Пазарот на електрични автомобили рапидно расте, а на пазарот има сè поголем избор на електрични автомобили. Со оглед на тоа што често ги следиме трендовите на автомобилскиот пазар во Германија, интересно е да се погледне кои електрични автомобили беа најмногу продадени, односно најпопуларни минатата година.

Германскиот Kraftfahrt-Bundesamt (којшто детално значи: Федералната управа за моторен транспорт) објави дека минатата година во Германија околу 14% од новорегистрираните автомобили биле електрични автомобили.

1 – Tesla Model 3 (35.262 електрични автомобили)

2 – VW e-up! (30.797 електрични автомобили)

3 – VW ID.3 (26.693 електрични автомобили)

4 – Renault ZOE (24.736 електрични автомобили)

5 – Smart EQ ForTwo (17.409 електрични автомобили)

6 – Hyundai Kona Elektro (17.240 електрични автомобили)

7 – Skoda Enyaq iV (13.026 електрични автомобили)

8 – VW ID.4 (12.734 електрични автомобили)

9 – Fiat 500 (12.516 електрични автомобили)

10 – BMW i3 (12.178 електрични автомобили)

Минатата година бројот на новорегистрирани електрични автомобили беше двојно поголем од претходната година.

Иако Tesla е на првото место, по бројот на продадени автомобили евидентно е дека нема голема разлика помеѓу првото и десеттото место, односно бројката е само три пати поголема.

Leave a Reply

Your email address will not be published.