Кој е Владимир Потанин? Најбогатиот русин според Форбс

Неговото вкупно богатство се проценува на 30 милијарди долари. Списанието „Форбс“ состави список на најбогати руски милијардери во 2020 година. На прво место беше бизнисменот Владимир Потанин. Според „Форбс“, Потанин го зголемил своето богатство за 7,8 милијарди долари во 2019 година, најмногу благодарение на акциите на Норилск Никел, во кој поседува 30 % од акциите. Тие се приближуваа до цената од 20.000 рубли по акција (минатата година тие чинеа 12.500 рубли годишно).

Меѓу петте најуспешни бизнисмени во Русија беше Леонид Микелсон, кој заработи 5,9 милијарди долари (неговото богатство достигна 27 милијарди долари), Вагит Алекперов со 5,3 милијарди долари (вкупно 23,8 милијарди долари), Генадиј Тимченко со заработени 4,1 милијарди долари (до 22,7 милијарди долари) и Алексеј Мордашов 3,8 милијарди долари (до 20,2 милијарди долари).

Тие го зголемија своето богатство главно врз основа на акции на големи нафтени, приливни и металуршки компании, пишува весникот.

Leave a Reply

Your email address will not be published.