Лекции за стил кои можете да ги научите од култниот филм “КУМ”

Има многу грешки направени во „Кум“ на Френсис Форд Копола. Без разлика дали Фредо го предал Мајкл, Дон Корлеоне првично го одбил барањето на Солоцо за инвестирање во дрога или Сони ја одбрал баш таа лента на наплатната рампа, некои од глупавите грешки на семејството ќе ве натераат да врескате на екранот и да се нервирате.

Но, овие превиди не се она што навистина не потресува. На крајот на краиштата, грешките и грешките на ликовите се тие што го водат заплетот на „Кум“, обезбедувајќи тој да го извие својот пат до фантастичен финиш – и да постане многу ценет, маестрален филм на светската кинематографија. Ние денеска ќе разговараме се недостатоци на модата.

Од кошули со набраздени до рамни капи, првиот филм од култната криминалистичка трилогија презема сериозни стилски грешки. Но, сето тоа не е лошо. Погледнете поблиску и, среде пукотниците и сомнителниот машки накит, ќе најдете неколку врвни совети за гардероба. Значи, ако барате нов, стилски начин да го прославите врвниот филм на Копола, еве како да воведете „мафијашки“ детал во вашата гардероба…

Скроени панталони, остро исечено сако и добро исечен елек – триделниот костум се појави насекаде, од Goodfellas до Peaky Blinders. И со добра причина. Бидејќи ништо не изгледа попаметно или поостро од триделен костум, а ова класично парче машка облека игра клучна улога во некои од најдобритег сцени на „Кум“.

Дон Вито Корлеоне, или Марлон Брандо носи таков секогаш кога сака – или извршува – некој бизнис. Мајкл дури и зрачи со моќ кога мора да го убие Солоцо во ресторанот.

Ал Пачино не е висок човек. Американскиот актер е висок околу 165 цм што не е најзастрашувачко за шефот на криминалното семејство. А сепак, низ „Кум“ има секвенци, од погреби до неговиот „бизнис“ за кој зборува со Кеј или Дајан Китон, кога Пачино изгледа поголем отколку што е во реалниот живот. И сето тоа се сведува на нивните палта.

Бидејќи добар капут, широк во рамениците и долг по должина, може значително да ја зголеми вашата силуета.

Еден од главните детали на изгледот на мафијаш е во аксесоарите. Некои ликови ги паметиме само поради некој детал кај нив од овој култен филм. Тоа е ефикасна алатка за да ги запомниме. На ликовите од Фредо Корлеоне или Џон Казале до Мо Грин или Алекс Роко им се дадени рамки за очила за да се осигураме дека ќе се сеќаваме кои се тие, дури и кога би можеле да се изгубат меѓу големи филмски имиња. Тоа е совршен начин да воспоставите свој лик во реалниот живот, користејќи рамки со ретро стил за да си дадете карактеристичен, уникатен изглед.

Во „Кум“ има многу јаки кои се закопчуваат. Сони Корлеоне или Џејмс Каан често носи кошули со меки заоблени јаки. Некои од луѓето на Барзини носат раширени јаки. Остарениот шеф Брандо ја закопчува јаката со врвот на крагните со неговиот костум за вечера. А Мајкл Корелеоне или Ал Пачино може да се види како носи јаки со копчиња.

Но, убедливо најраспространет стил е јаката со долга точка. Има нешто речиси симболично во дизајнот; остри точки кои седат како сечила околу вратот на ликот – потсетувајќи нè на работ на ножот на нивниот животенстил. За среќа, тоа е и прилично незгоден изглед.

Можеби нашата омилена облека во целата епопеја од Кум му припаѓа на Ал Пачино. Кога Мајкл предложи да ги убие Солоцо и МекКласки, најмладиот Корлеоне носи кошула со копчиња, вратоврска на пруги и блејзер од сомот. Тоа е изглед како што би рекол неговиот брат Сони, „убаво момче од факултет“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.