Мажите кои носат поквалитетна гардероба се чувствуваат поспособни

Костумот не го прави човекот, но сигурно го обликува нашето мислење за него. Истражувањата од Школата за јавни и надворешни работи на Вудро Вилсон на универзитетот Принстон покажуваат дека луѓето во скапа облека се сметаат за посоодветни од оние кои се облекуваат поинаку.

Различни модни прачиња учествуваа во истражувањето и од субјектите требаше да ја проценат својата компетентност само врз основа на нивниот стил на облекување. Резултатите откриваат дека субјектите во формална облека биле оценети како соодветни, дури и во случаи кога истото лице било прикажано облечено во различна облека.

Студијата исто така открива дека тоа се предрасуди кои несвесно се применуваат, што укажува на тоа дека се донесува пресуда за нашите квалитети уште пред да имаме шанса да зборуваме.

Експертите тогаш се обиделе да ги тестираат предметите на различен начин судејќи ги субјектите како многу способни да носат неформална облека или со тоа што претходно потенцираа дека стилот на облекување и компетентноста не биле во врска. И покрај новите околности, резултатите потврдуваат присуство на иста доза предрасуди.

Заклучокот донесен од експертите е дека начинот на кој се облекуваме е поважна одредница за нечиј способности отколку нивниот карактер. Ова истражување ни дава сосема нова перспектива за тоа колку е важно да се остави добар впечаток кога првпат ќе се сретнеме, и тоа ни кажува за предрасудите што ги имаме сите.

ФОТО: Инстаграм

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА: Тајната за урбаниот стил

Leave a Reply

Your email address will not be published.