Мажите стравуваат од жени кои се попаметни од нив

Истражувањата покажуваат дека мажите стравуваат од жени кои се попаметни од нив. Според последната студија Effects of Psychological Distance and Relative Intelligence on Men’s Attraction to Women, мажите всушност се плашат од жени кои се поинтелигентни од нив. Истражувањето открива дека на мажите им се допаѓа идејата дека жената е попаметна од нив, но нивните постапки го покажуваат спротивното.

Студијата вклучила 105 мажи на кои им било потребно да прочитаат хипотетичка ситуација во која жената била поспособна и попаметна од машката колега.

Кога се соочиле со можноста да се сретнат со жена во сценариото, која ги надминувала своите машки колеги, испитаниците „се оградиле, ја оцениле како помалку привлечна. Истражувачите немаат совети за жените како да се справат со овој вид предрасуди. Што се однесува до мажите, коавторот на студијата Лора Парк советува дека тие треба да работат на подобрување на нивните интелектуални способности и да се фокусираат на други области што им се важни.

ФОТО: Unsplash

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРСИРА: 5 знаци дека си имате работа со хиперинтелегентен маж

Leave a Reply

Your email address will not be published.