Мали гестови на џентлмените, кои многу значат

Одамна занеме, или ајде да кажеме дека така не воспитале, дека малите гестови знаат да направат големи работи. Зошто е тоа така, бидејќи ја кпокажуваме нашата емпатија и човечност. Тоа е она што ни фали најмногу како луѓе. Кога некој ќе направи мал гест, работите се придвижуваат во позитивна насока. Ваквиот гест стимулира производството на хормонот допамин во мозокот и ја полни мислата со позитивни нешта.

Кога оваа учтивост се префрла од лице на лице, таа создава емотивна врска – а тоа е одличен начин да се подобрат меѓучовечките односи, нели?

Ви претставуваме неколку мали гестови, кои се од огромно значење и позитивно ќе влијаат на вас и околината.

– Навремено варетете ги парите кои ги имате позајмено од колегата или пријателот.

– Позборувајте накратко со некој колега, пријател или рвиот бариста и прашајте го каков му е денот, како се чувствува.

– Доколку некој побара, слободно дадете му од вашите влажни марамчиња или ужината, не бидете скржави.

– Дозволете му на некој колега да го користи вашето биро кога има потреба од тоа.

– Напишете му на ливче за потсетување или испратете му мејл со содржина „Браво, одлична работа“ на колегата кој завршил голема работа или успешно го финиширал проектот.

– Послужете ги сите со вашите кекси.

– Дадете му на некој колега комплимент за начинот на облекување, фризурата, стилот….било што, но нека биде искрен.

– Задржете ја влезната врата и вратата од лифтот доколку забележите дека има некој позади вас.

– Паметете ги родендените на пријателите и колегите и организирајте убав ден за секого.

– Одговорете што е можно побрзо на мејлот на колегата кој ве замолил за помош.

– Бидете насмеани, со позитивни реакции и оптимистички погледи на кои ќе додадете и доза хумор.

– Доколку забележите дека некој колега има непријатен ден, испратете го на кафе да се релаксира и завршете ја неговата работа со помош на останатите колеги, бидете солидарни.

– Секогаш потикнувајте ги колегите на извршување на работите со цел успешно реализирање на работата и добивање на бонуси.

– Раскажете интересна случка од вашиот дом, насмејте ги сите.

– Бидете оној кој во тешките и напнати моменти ќе им помогне на своите колеги.

– Секогаш на себе имајте насмевка, насмевка ……насмевка!!!

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.