4 начини да го мотивирате вашиот тим за понеделничките активности

Ниту управувањето со времето, притискање на копчето „одложи“ или целосно стопирање на алармот, нема да ви дозволува да го прескокнете понеделникот. Викендот треба да заврши некогаш, па почетокот на неделата треба да го започнете што е можно подобро – а не да избегнувате да размислувате за тоа.

Како факт е дека половина од вработените доцнат на работа во понеделник наутро. Но што може да направи менаџерот за да го промени тоа? Иако не можете магично да го натерате вашиот тим да сака повеќе ангажман околку работата, можете да помогнете понеделниците да бидат помалку тешки отколку што се.

Иако не постои еден „вистински“ одговор за подобрување на понеделникот, тоа не значи дека нема места каде што можете да се влијае.

Еве неколку работи што можете да ги направите за вашиот тим да се чувствува многу посреќен во понеделник наутро:

Намалете ја работната недела

Петдневната 40-часовна работна недела стана дел од националната свест. Ритуалот на влегување во 9 часот и одјавување во 17 часот е стандарден дел една работна недела. Зошто тогаш 15 проценти од компаниите почнаа да спроведуваат четиридневни работни недели?

Сосема очекувано, промената од пет дена на четири може да резултира со голем поттик за желбата на вработените, а мотивот за работа создаден од пократка недела може да доведе до зголемување на продуктивноста. Посреќна, попродуктивна работна сила изгледа како многу причина да се усвои нова работна политика. Вработените се исто така позаинтересирани да се вратат на работа по тридневен викенд – вообичаениот викенд може да се чувствува краток, така што понеделник природно носи високо ниво на омразеност кон работата.


Проширувањето на викендот на три дена, сепак, може да развие ставови за „вклучување/исклучување“ кога станува збор за работата. За време на четирите работни дена, вработените се помотивирани и помалку уморни отколку кога вообичаено се работи пет дена во неделата Ако сакате вашите вработени да ги ценат понеделниците, обидете се да го елиминирате петокот.

Одржувајте пријателска канцеларија

На многу начини, најлесниот причина да ги натерате членовите на вашиот тим да се радуваат на понеделниците е да ја направите вашата канцеларија место каде што тие сакаат да бидат. Додека некои компании се обидуваат да го постигнат ова со луксузен мебел, маси за пинг-понг или конзоли за видео игри, ништо не може да ја замени вистинската топла и пријателска група луѓе.

Се обидувам да поттикнам другарство во мојата канцеларија преку повремени полудневни дружби и редовни ручеци во кругот на групата. Сметам дека создавањето дури и мало социјално време меѓу вработените е одличен начин да се развијат трајни пријателства во канцеларијата. Важно е никогаш да не присилувате ништо – никој не сака да биде во она што се чувствува како задолжително пријателство. Наместо тоа, оставете простор за природно развивање на односите. Канцеларијата ќе биде социјално место, без разлика дали ви се допаѓа или не; може и да го направите позитивно.

Тимски појадок

Ако сакате понеделниците да бидат вистински врв, започнете ги на вистински начин со тимски појадок. Да им се даде можност на луѓето да се сретнат, да разговараат за нивните викенди и да јадат добра храна е одличен начин да се елиминира блузот на крајот на викендот. Исто така, на сите им дава гориво да бидат продуктивни, а не бавни, додека се враќаат во својата рутина.

Тимскиот појадок не мора да биде исклучиво муабет за викенд поминот. Можете да го искористите како можност да ги ажурирате сите за неодамнешните случувања во компанијата или да споделите нешто друго за што треба да знаат. Добриот оброк со добри луѓе секогаш ќе ви помогне да се ублажи проблемот со почетокот на неделата и на враќањето во канцеларија на секој еден од нив.

Одете на отворено

Доколку времето и околината дозволуваат, не многу може да го победи одличното на отворено. Наместо вработените да се фокусираат на враќање во канцеларија во понеделник наутро, дајте им планирана активност на отворено на која треба да се фокусираат.

Прошетки во природа, јога на изгрејсонце, се дел од активностите кои со сигурност носат одлични резултати. Имам многу работници кои не се фитнес фанатици или љубители на природата, но тоа не ги спречува луѓето да се радуваат на заедничното време да бидат активни надвор од канцеларијата. Вежбањето, покрај тоа што помага да се олесни на работа во првиот дел од денот, е природен засилувач на расположението што може да ги надомести сите негативни емоции кои доаѓаат на работното место. Дури и ако ги игнорирате аспектите на физичката активност што ја зголемуваат продуктивноста, малку движење пред да започне работата секогаш носи одлични придобивки.

Понеделниците не мора секогаш да асоцираат на пропаст, мрак и сеопфатно незадоволство. Можеби почетокот на неделата е страшен, но вложете во вас и вашиот тим за да не биде тоа така. Откриете што би ги натерало вашите вработени да уживаат во доаѓањето во понеделник. Инвестицијата ќе се исплати со сигурност.

Leave a Reply

Your email address will not be published.