Најбогатиот србин ја лансира Ананас, најголемата регионална платформа за онлајн купување

Делта холдинг објави дека планира да продолжи со голем инвестициски циклус во наредните години, најмногу од областа на недвижен имот, вреден вкупно околу 500 милиони евра и дека во првата половина на 2021 година ќе започне регионална платформа за онлајн шопинг ананас.

Инвестицијата во ананас во следните пет години ќе изнесува 100 милиони евра, објави Делта на својата веб-страница.

„Новина во 2021 година е влез на компанијата во потполно нов бизнис – купување преку Интернет“, наведува Делта.

Тие посочуваат дека во голема мерка развиваат платформа за е-трговија наречена Ананас, и дека ќе се карактеризира со „исклучително голем асортиман на стоки, соработка со најголемите добавувачи, но и целосно ново корисничко искуство“.

По тој повод, потпретседателката за стратегија и развој на Делта, Марија Десивојевиќ Цветковиќ вели дека се убедени дека можат да создадат „регионален гигант“ при купувањето преку Интернет.

„Ананасот ќе им понуди на клиентите нешто што не се навикнати во домашната трговија, што го имаат само најголемите глобални трговци како „Амазон“ или „АлиЕкспрес“. На самиот почеток, ќе го покриеме српскиот пазар, но со намера да бидеме присутни на пазарите на поранешна Југославија, плус Албанија “, рече таа.

На веб-страницата се наведува дека на 4 февруари се одбележале точно 30 години од основањето на „Делта холдинг“ и дека „за три децении компанијата остварила 2,5 милијарди евра приход од продажба на деловни активности и ги инвестираше тие пари во Србија и земјите од регионот“.

Делта на својата веб-страница објави дека 35.000 луѓе работеле или работат во Делта, како и дека три милијарди евра даноци и придонеси се уплатени во српскиот буџет од 2000 година и дека вкупните приходи на компанијата изнесуваат 24 милијарди евра.

Тие исто така наведуваат дека 39 милиони евра се инвестирани во општествена одговорност од основањето на Фондацијата Делта во 2007 година.

Сопственикот на Делта холдинг, Мирослав Мишковиќ, во интервјуто што го даде за некои медиуми по повод 30-годишното деловно работење на Делта, објави дека наскоро може да се продаде компанија во рамките на холдингот.

Мишковиќ рече дека има тројца сериозни кандидати за продажба и дека тие компании веќе се подготвуваат за продажба.

Во однос на лансирањето на платформата за онлајн продавници, Мишковиќ рече дека станува збор за бизнис што го водат Амазон и Алибаба и најави дека Ананас ќе започне на лето и дека ќе инвестира 100 милиони евра во тој бизнис во следните неколку години.

Тој додаде дека веќе собираат експерти од најдобрите компании во оваа област.

ФОТО: www.miroslavmiskovic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.