Најважни промени кои треба да ги направите во 2023

Започнувањето нешто ново често ги инспирира луѓето да донесуваат различни одлуки и да работат на себе. Толку често го чекаме почетокот на новата недела, почетокот на новиот месец, а особено почетокот на новата година за да започнеме нешто ново.

Одлуките кои најчесто ги носиме во јануари се поврзани со поздрава исхрана, обука, образование и семејство. И погоди што? Па, повеќето од тие одлуки не го преживуваат јануари, а камоли цела година како што е планирано. Има многу причини за тоа. Понекогаш сме премногу амбициозни, па си поставуваме премногу големи цели. Понекогаш нашите новогодишни одлуки едноставно не се доволно инспиративни.
Со цел да излезете од магичниот круг на поставување и кршење на новогодишните цели и резолуции, подготвивме листа на најдобри и најинспиративни решенија кои ќе ви помогнат да излезете од рутината и всушност да го постигнете она што сте го зацртале. . Но, пред сè, да видиме што ќе ни помогне навистина да се држиме до тие одлуки.

Направете мали чекори

Не обидувајте се да го промените вашиот карактер или личност во Новата година. Подобро е да си поставите мали цели кои всушност можете да ги постигнете. Ако вашите цели се сè уште големи, обидете се да ги поделите на неколку помали единици. Поделете ги тие единици на месеци или четвртини и следете го вашиот напредок. Наместо вашата цел да биде да заработите 50.000 евра во 2023 година, дајте си задача да заработувате по 4.000 евра секој месец. На тој начин ќе биде полесно да се одржи континуитетот.

Запишувајте и планирајте

Целта без план е само желба. Погрижете се да ги запишете сите ваши цели на почетокот на годината, без разлика колку се големи или мали. Следниот чекор би бил детално да испланирате како ќе ги постигнете тие цели, до кога ќе ги постигнете, што ќе биде потребно за да ги постигнете. Кога ги дефинирате вашите цели и стратегија, обидете се да бидете што е можно поконкретни. Подгответе сè во детали, но оставете простор за непланирани настани, бидејќи тие понекогаш многу побрзо ве носат до целта.

Побарај помош

Ако вашите цели се доволно големи, тешко дека ќе ги постигнете целосно сами. Барањето помош не е знак на слабост, затоа обидете се да се опкружите со луѓе кои ве поддржуваат и се подготвени да ви помогнат.

ОДЛУКИ кои ќе ве однесат во промени

Одлуките се многу субјективна работа, затоа се обидовме да составиме листа каде секој ќе може да си најде нешто за себе. Имајте на ум дека одлуките не треба да се претеруваат, па изберете неколку од нив кои се во согласност со вашите цели. Одработете ги добро и обидете се да се придржувате до нив колку што е можно повеќе.

 • Остави ги цигарите.
 • Пијте повеќе вода.
 • Помагајте.
 • Воспоставете утринска рутина.
 • Започнете да се туширате со ладен туш.
 • Јадете помалку брза храна.
 • Подгответе оброци дома.
 • Гледајте помалку телевизија.
 • Заштедете 20% од платата.
 • Вежбајте свесно дишење.
 • Намалете со благо.
 • Посветете се на креативните вештини
 • Намалете ја тежината.
 • Излезете од долгови и не задолжувајте се повеќе.
 • Да запознаеш нови луѓе.
 • Посветете повеќе време на семејството.
 • Купете си нешто што го посакувате.
 • Поминувајте повеќе време во природа.
 • Прочитајте 10 книги.
 • Одете на часови по танц.
 • Правете работи што ги одложуваме долго време.
 • Станете попродуктивни.
 • Намалете ја употребата на социјалните мрежи на минимум.
 • Донирајте гардероба што повеќе не се носи.
 • Избегнувајте негативни луѓе.
 • Местете го креветот секое утро.
 • Спијте најмалку 7 часа на ден.
 • Подобрете го сексуалниот живот.
 • Започнете сопствен бизнис.
 • Создадете повеќе извори на приход.
 • Посетете нови места.
 • Одете на егзотичен одмор.
 • Бидете повеќе благодарни.
 • Престанете да се грижите за мислењата на другите луѓе.
 • Престанете да ги исполнувате очекувањата на другите луѓе.
 • Почесто излегувајте со пријателите.
 • Да се ​​биде поискрен со луѓето.
 • Читајте го www.gentlemanmagazine.mk секој ден

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.