Најдобрите 5 филмови на Мартин Скорсезе

Мартин Скорсезе се враќа овој месец со неговиот 26-ти игран филм „Убијци на цветната месечина“. Адаптирано од одличната истоимена книга на новинарот Дејвид Гран на Њујоркер, Убијците го детализира убиството на Осаџ нацијата, индијанско племе кое, откако ќе најде нафта на нивната земја, систематски и ужасно се убивани од белци кои бараат пари.

Со оглед на тоа што редовните глумци на Скорсезе, Роберт де Ниро и Леонардо ди Каприо се појавуваат во нивниот десетти и шести филм за режисерот, соодветно, Killers е ремек-дело во доцната кариера за Скорсезе, кој сега има 80 години.

Но, следниот филм на неговиот и на Ди Каприо ќе биде адаптација од друга книга на Дејвид Гран – The Wager, вистинска приказна за бродолом од 18 век – има уште многу да се чека. Во меѓувреме, ајде да погледнеме наназад на најдоброто дело на Скорсезе досега.

Во каталог од 26 филмови, многу одлични филмови мораа да паднат настрана.

Исто така, ги запоставивме повеќето од неговите соработки со Ди Каприо. Секако, The Departed конечно му донесе Оскар за најдобар филм, но тешко е да се оправда неговата позиција меѓу најдобрите од неговиот опус.

Слично на тоа, „Волкот од Волстрит“, иако е ремек-дело, и тематски се држи до алчноста прикажана во најновиот филм на Скорсезе, не го прикажува крвавото насилство на американскиот живот како што го прават најдобрите пет филмови на режисерот.

Злобни улици, 1973 година

The Irishman, 2019

Killers of the Flower Moon, 2023

Taxi Driver, 1976

Goodfellas, 1990

Leave a Reply

Your email address will not be published.