Новата автентичност на алфа мажјакот

Дефиницијата за вистински маж, автентичен алфа мажјак, не е многу променета од дефиницијата за витештво и џентлменство, но во модерното време, мажите мора да ја освојат нивната автентичност и не можат да бидат ниту витези ниту господа на старомоден начин. Сепак, изгледа многу лесно да се брани токсичната машкост и да се изедначи алфа машкоста со непромисленоста, едноставноста и ароганцијата – и да се промовираат такви ставови на социјалните мрежи како што се TikTok и YouTube.

Жените се шокирани, мажите се збунети, а начинот на кој поединците популарни на социјалните мрежи ја претставуваат алфа машкоста промовира нездрави погледи на интимност, љубов и секс, зајакнување на егото и лажна слика за здрави меѓучовечки односи.

Меѓутоа, модерниот алфа мажјак се оддалечил од пештерата, еволуирал и станал автентичен во самоизразувањето и самореализацијата. Ова е човек кој сака да учи, да расте, да работи на себе и да биде добар човек.

Терминот алфа мажјак често го поврзуваме со имиџот на маж кој користи физичка, социјална или финансиска моќ за да доминира во ситуациите и да го добие она што го сака. Но, автентичните алфа мажјаци едноставно ја живеат својата автентичност, инспирирајќи ги другите да го следат нивното водство, без напор. И каде водат? За понатамошна еволуција и самореализација.

Еве што го прави автентичен алфа мажјакот, и покрај социјалните мрежи исполнети со токсични совети и вознемирувачки погледи за тоа што значи да се биде модерен маж.

Сè што прави алфа мажјак има своја цел

Автентичен алфа мажјак се однесува со убедување и цел – тоа значи дека е присутен, посветен на каузата, води со пример и се сака себеси и другите. Алфите не ги прават работите со половина срце, бидејќи немаат време за глупости, игри и драми. Човекот во развој е фокусиран на својот раст, сака да стане посилен во својот ум, тело и емоции и проценува сè во неговиот живот според тоа како му служи (го поттикнува или саботира) неговиот развој. Во исто време, тој се грижи за другите, кои исто така се развиваат, им помага и ги зајакнува – тие не му се конкуренција и тој е сигурен во себе. На овој начин модерниот алфа мажјак врши чин на услуга на светот – долгорочно придонесува. Неговиот контекст е многу поширок од личната корист и самопромоција, конкуренцијата и победата – тој не е себичен и кратковид, туку дарежлив човек со визија.

Здравјето пред се

Телото е презентација на вашите стандарди. Сакате подобар живот? Подигнете ги стандардите. Работењето во други области од животот е тешко ако не сте здрави и силни. Автентичен алфа мажјак затоа работи на зајакнување на своето тело, повеќе се движи и се храни поздраво, свесен дека вежбањето го поттикнува производството на ендорфини, невротрансмитери кои го подигнуваат расположението и на тој начин го намалуваат стресот и ја зајакнуваат самодовербата. Денес, има изобилство од (бесплатни) содржини достапни за оптимизација на здравјето, вежбање и исхрана, но потребна е дисциплинирана и упорна работа за да се подобри физичкото здравје и кондицијата.

Менталното здравје е важно за алфа мажјакот

Приказната за здрав ум во здраво тело (mens sana in corpore sano) потекнува од антички Рим и неговата вистина не е променета дури ни до денес. Телото и умот се поврзани и менталната нерамнотежа може да предизвика физички нарушувања и обратно. Еден од подобрите пронајдоци на современиот свет е психотерапијата, која се занимава со ментално здравје, а одењето на терапија има се повеќе застапници меѓу познатите личности, кои отворено го промовираат овој тип на грижа за себе. Автентичната алфа го разбира прашањето за менталното здравје и одењето на терапија како дел од само-работата, растот и развојот, бидејќи терапијата ви помага да сфатите дека многу од проблемите што ги имаме со другите се всушност проблеми со нас самите. Да се ​​биде тврд човек денес веќе не значи да се чуваш, да напаѓаш и да се браниш без да се откажеш, туку наместо тоа значи храбро да се соочиш со твоите емоции, без да се браниш и напаѓаш. Потребно е многу храброст за оваа тешка и одговорна работа, која дава пример за нашите деца, учејќи ги како да негуваат вредности што ќе ги направат подобри луѓе.

Упорност во растот и развојот

Една од најдобрите работи што можете да ги направите е да се посветите на личниот развој и никогаш да не престанете да го правите тоа. Автентичен алфа мажјак никогаш не се чувствува како да ја постигнал својата цел и нема што повеќе да научи бидејќи разбира дека растот и развојот се доживотно патување. Изборот на тоа патување е чин на самољубие. Алфа мажјак разбира дека неговата работа само што започнала, без разлика колку тој веќе знае или колку веќе има направено, и сè што прави е низ објективот на вистинската емпатија. Тоа е здраво место, каде што сакате да бидете и кое е почетна и контролна точка на сите ваши постапки – алфа приказните за егото не доаѓаат од тоа место.

Однесувајте се кон другите како што сакате тие да се однесуваат со вас – и ова е древна мудрост, од која ништо не може да се додаде или одземе. Но, потребно е убедување, страст, храброст и љубов да се практикува. Автентичен алфа мажјак сака секогаш да биде онаа личност која заслужува почит, поддршка, внимание и љубов, бидејќи на другите – на сите околу него – им дава почит, поддршка, внимание и љубов. Одредена вибрација привлекува слични вибрации – добрата личност привлекува други добри луѓе, инспирирајќи ги да ги отфрлат стереотипите и да ја пронајдат нивната автентичност преку раст и развој.

Leave a Reply

Your email address will not be published.