Пенкалата на најуспешните светски писатели и личности

Некои од најголемите писатели во историјата го започнаа животот на неверојатно скромни начини. Романистот Труман Капоти ги пишувал своите романи на жолти влошки. Авторот на Лолита, Владимир Набоков, ги составил речиси сите свои дела на индексни картички. И ирскиот писател Џејмс Џојс ги нацртал своите први нацрти на огромни остатоци од картон.

Но, на овие книжевни богови – па дури и на оние поконвенционалните драматурзи, поети и зборовници – им требаше доверлив инструмент за пишување. И, исто како што Капоти и Џојс имаа омилен материјал за пишување, повеќето иконски писатели исто така имаа претпочитано пенкало. Овде, од Иан Флеминг до Ернест Хемингвеј, и некои омилени познати автори ќе ви ги прикажеме нивните омилени пенкала.

Марк Твен користел Conklin Crescent Filler

Дилан Томас користел Parker 51 Fountain

Џон Стајнбек користел молив Palomino Blackwing

Стивен Кинг користи Waterman Hémisphère

Иан Флеминг користел Gold-Capped Biro Cristal Ballpoint

Ернерст Хемингвеј користел Montegrappa

Алебрт Ајнштајн корсител Pelikan 100N

Винстон Черчил користел Onoto 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА: Најдобрите летни адреналиснки спортови

Leave a Reply

Your email address will not be published.