Првиот летачки автомобил се лансира на пазарот

Летечкиот автомобил можеби изгледа како нешто од научно-фантастичните филмови и фантазијата на некое дете, но во текот на следната година тоа ќе стане реалност. AirCar е автомобил кој се претвора во авион и се издигнува до небото. Футуристичкото летало доби зелено светло во Словачка од Словачката транспортна управа, според развивачот на AirCar Klein Vision, пронаоѓач на летечки автомобили со седиште во Нитра, Словачка. Тоа е еден од првите занаети од ваков вид што доби формална сертификација.

Во соопштението за револуционерната вест, компанијата рече дека организацијата го издаде својот сертификат за пловидбеност на AirCar откако заврши повеќе од 200 полетувања и слетувања, како и 70 часа пробни летови кои ги исполнуваат стандардите на Европската агенција за воздухопловна безбедност. „Пробните тестови за летање го вклучија целиот опсег на маневри за летање и перформанси и покажаа неверојатна статичка и динамичка стабилност во режимот на авионот“, се вели во соопштението. „Процедурите за полетување и слетување беа постигнати дури и без потребата на пилотот да ги допира контролите на летот“.

Рене Молнар, директор на Одделот за цивилно воздухопловство, рече: „AirCar ги комбинира врвните иновации со безбедносните мерки во согласност со стандардите на EASA. Тој дефинира нова категорија на спортски автомобил и сигурен авион. Неговата сертификација беше и предизвикувачка и фасцинантна задача“.

AirCar се реализираше по повеќе од 100.000 часа работа на тим со осум специјалисти кои ги претворија цртежите на неговиот дизајн во 3D модели, кои потоа поминаа низ тестирање. Следуваше прототип со две седишта, кој беше придвижуван од мотор од 15 KW. Портпаролот на Klein Vision вели дека оваа почетна верзија на AirCar во природна големина се напојувала со далечински управувач.

Основачот на Klein Vision, Стефан Клајн, го предводеше развојниот тим, а исто така беше тест пилот за последниот модел кој се претвора од возило во мал авион. „Сертификацијата на AirCar ја отвора вратата за масовно производство на многу ефикасни летечки автомобили. Тоа е официјална и конечна потврда за нашата способност засекогаш да го промениме патувањето“, рече тој.

AirCar ќе биде достапен на глобално ниво за потрошувачите да го купат во текот на следната година, но портпаролот на Klein Vision вели дека само лиценцирани пилоти ќе имаат право да летаат со него. Бараната цена на иновацијата ќе се движи од 550.000 до 1,1 милиони долари и ќе зависи од карактеристиките што ги има моделот. „Ако сакате модел со најнова GPS или најактуелна технологија, на пример, ќе чини повеќе“, вели портпаролот.

Скапо? Без прашање, да. Но, во зависност од тоа кој купува, цената може да биде повеќе од вредна. На крајот на краиштата, тоа е летечки автомобил за кој зборуваме.

Leave a Reply

Your email address will not be published.