Сеико се врака на врвот во светот на часовниците

Во Јапонија, тие немаат крал – имаат император. Повеќе од две илјади години, овој шеф на државата се наоѓа во расцутениот Токио, каде раскошната царска палата се наоѓа на убаво градско место наречено „Чијода“.

На едвај еден километар од раскошот и величественоста на палатата на царот, ќе ја најдете Гинза – област на местото „Чуо“ и родното место на часовниците Сеико. Глобално познатиот бренд го направи својот прв часовник во 1881 година, кога основачот Кинтаро Хатори започна со производи на фини производни линии од „Пресаж“ до „Проспекс“. И, како што овие императори ја одржуваа земјата во линија, Сеико го задржа времето на земјата.

Во 1959 година, речиси осум децении во приказната за Сеико, јапонскиот производител на часовници основа две независни поделби за да ја поттикне внатрешната конкуренција и да го поттикне развојот; фабриката Suwa Seikosha, во префектурата Нагано и фабриката Daini Seikosha, во одделението „Kōtō“ во Токио. Ова љубезно ривалство доживеа богато враќање, при што Сува Сеикоша го лансираше под-брендот Гранд Сеико во 1961 година. Истата година, Даини Сеикоша ја устоличи својата величествена марка, преподобниот крал Сеико.

Кралот Сеико е основан со единствена и едноставна цел, да испорачува убаво дизајнирани, прецизно завршени механички часовници, часовници на исто ниво со најдобрите во Швајцарија. А производството со седиште во Токио успеа токму во тоа. Со фиксирање на рачните движења на намотување во високо украсени, елегантни куќишта (достапни беа и автомати), марката се венчаше со модата со функцијата и одново ја освои имагинацијата на своите лојални клиенти.

Овие славни часовници останаа во постојано производство до 1975 година – до кој момент беше положен друг благороден модел, Сеико Лорд Матик. Многу од овие механизми исто така беа отфрлени од кварцната револуција, а под-брендот стана неактивен. Оваа година, сепак, се случи враќањето на кралот. Со претставување на нова колекција модели на Seiko за да се нагласи колку далеку стигнал производителот на часовници.

Сè уште посветена на изработката и со уште половина век историја закопчана под лентата за часовници на брендот (сите движења, на пример, се развиваат во куќата), новата колекција на King Seiko беше претставена низ светот во февруари. Секој од моделите од 37 мм со винтиџ нијанса дели карактеристично остар, аголен дизајн – инспириран конкретно од кралот Сеико „KSK“ од 1965 година, втората серија досега објавена од марката.

Овој модел на Сеико Кинг е достапен по цени од 1300 долари до 2500 долари зависно од моделот и дизајнот.

Leave a Reply

Your email address will not be published.