Сер Мајкл Кејн го најавува своето пензионирање: се навраќаме на најдобрите улоги на актерот

Во текот на последниот дел од неговата кариера, Сер Мајкл Кејн никогаш не бил сосема сигурен дали телефонот повторно ќе заѕвони. Имаше улоги на Кристофер Нолан, во Бетмен и како професор по архитектура во Inception, но како што напредуваше во староста, тој им кажа на бројните новинари дека тоа ќе биде индустријата, што го пензионираше;

Па, сега е официјално – и не затоа што публиката повеќе не го сака на екраните – на 90 години, актерскиот ветеран конечно го објави своето пензионирање. „Замислив, имав слика каде што ја играв главната улога и имав неверојатни критики… Што да правам за да го победиме ова? тој изјави за програмата „Би-Би-Си денес“ претходно оваа недела, осврнувајќи се на неговиот најнов филм „Големото бегство“, кој моментално се прикажува во кината.

Кејн е еден од најпрепознатливите актери на сите времиња. Роден како Морис Џозеф Миклвајт, во 1933 година, тој започна да глуми во филмот „Утринско заминување“ од 1950 година и ќе продолжи да помага во дефинирањето на шеесеттите години, со си ја обезбеди неговата позиција како икона.

Во текот на седум децении работа, Кејн ги продуцираше некои од најдобритефилмови од британска и американска кинематографија. И, додека The Cider House Rules му донесе на Кејн еден од двата Оскари, можеби не брзате да го прегледате. Имајќи го тоа на ум, тогаш, еве некои од неговите најдобри улоги…

The Man Who Would Be King (1975)

Harry Brown (2009)

The Dark Knight Trilogy (2005–2012)

Alfie (1966)

The Italian Job (1969)

Get Carter (1971)

The Ipcress File (1965)

Leave a Reply

Your email address will not be published.