Според Google: Ова се 10 особини кои треба да ги има еден менаџер

Команијата Google, ќе треба да потроши доста пари на регрутирање и вработување на најдобрите луѓе. Повеќе од 10 години Google правеше истражувања под кодното име Project Okigen, со цел да дознае кои особини ги има совршениот менаџер.

Истражувањето се исплатело бидејќи во текот на годините Google забележале значаен напредок во флуктуацијата на работниците.

Еве што поседуваат добрите менаџери…

Тие се добри тренери- Кога има проблем, тие ги водат своите тимови и им помагаат да го решат проблемот.

Го ојачува својот тим- добриот менаџер на своите луѓе им дава слобода да ги истражат своите идеи, да превземат ризици и да направат грешки.

Создава тимско опкружување-  Според Google за да имате квалитетен тим кој квалитетно ќе работи, треба да имате психолошка сигурност.

Продуктивни и ориентирани на резултати- најдобрите менаџери се повеќе од ѕвезди и работат буквално се кога е потребно.

Тие се добри комуникатори- добрите менаџери знаат да слушаат и тоа им дава да направат подобри стратегии со тимот. Тие знаат дека знаењето е моќ и зато се транспарентни за да поделат по некоја информација.

Подржуваат развој на кариерата- добрите менаџери ги ограбруваат своите луѓе со делење на искрени совети, но не се плашат да поделат и некоја критика доколку е потребно се со цел да се подобри работата.

Имаат јасна визија- менаџерите треба да знаат точно во каква состојба се наоѓа нивниот тим и што треба да направат за да ја постигнат целта.

Имаат техники за да го советуваат тимот- големите менаџери имаат разбирање за тимот и ги знаат сите нивни секојдневни задачи.

Соработуваат ефикасно- големите менаџери ја гледаат големата слика и тие работат за доброто на компанијата.

Донесуваат одлуки- големите менаџери не се импулсивни, но се одлучни. Тие ги движат работите нанапред преку нивните одлуки дури и ако тие се грешни.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.