Тајни однесувања кои ќе ве направат подопадливи

Некои луѓе ја користат допадливоста како свое најсилно оружје – свесни се дека оставаат добар впечаток и знаат да разбудат симпатии и да успеат во тоа без многу труд. Тие едноставно „ја пуштаат чешмата“ на допадливоста, шармот, топлината и срдечноста и чекаат таа да почне да работи.

Други веруваат дека самодовербата е доволна и се појавуваат со голема насмевка и ракување, со држење и однесување што сугерира дека личноста се чувствува добро за себе и за сите околу нив, но допадливоста и самодовербата не се иста работа. Самодовербата може да изгледа дури и одбивно и несимпатично, ако се манифестира без топлина и шарм.

Погрешно проценување на впечатокот што го оставате

Без разлика дали одите на прв состанок или на деловно интервју, сакате да оставите добар впечаток, но нервозата што ја чувствувате може да ја намали вашата способност да ја пренесете вашата допадливост. Исто така, можете да верувате дека сте оставиле многу поволен впечаток, но тоа воопшто не е така, или обратно. Тешко е да се процени нашата допадливост, како и впечатокот што го оставаме на другите, а истражувачите идентификуваа нешто што го нарекуваат јаз на допадливост, а тоа е тенденцијата да се потцени колку сме допадливи за другите на првиот состанок.

Проблемот со „читањето“ повратни информации произлегува од нашиот неуспех правилно да ги интерпретираме вербалните и невербалните сигнали што ни ги испраќаат другите луѓе за време на нашите први интеракции со нив. Едно истражување за јазот во допадливоста покажа дека луѓето кои гледале видео од разговор меѓу две лица кои не ги познавале, подобро го проценуваат степенот на допаѓање што тие луѓе го изразуваат еден кон друг отколку луѓето што разговараат со нив.

Оставајќи го настрана прашањето колку сме им допадливи на другите по првиот состанок, доаѓаме до прашањето како да оставиме подобар впечаток – како да ја зголемиме нашата допадливост? Одговорот на тоа прашање донекаде зависи од видот на потврдата што сакаме да ја добиеме.

Допадливост и популарност

Допадливоста е различна од популарноста, покажа истражувањето. Популарноста се однесува на тоа колку луѓето воопшто ни се допаѓаат (без разлика дали на повеќето луѓе им се допаѓаме) и е поврзана со статус, почит, восхит, па дури и завист. Спротивно на тоа, допадливоста е единствениот интензитет на позитивни чувства што ги предизвикуваме кај поединецот – пријател, соработник, романтичен партнер.

Во студиите за предвидувачите на популарноста и уникатната допадливост, поединци кои не се познавале учествувале во петминутни разговори еден на еден. Тие имаа задача да го оценат својот прелиминарен вкус за секој од нивните соговорници по краток вовед, но пред разговорот, а потоа повторно, по разговорот. Сите разговори беа снимени, а независните набљудувачи ги следеа интеракциите и проценуваа до кој степен поединците во разговорите покажале генетско и во колкава мера заедничко однесување кон соговорниците.

Агентско однесување е она што очекуваме да го видиме кај личност која се чувствува самоуверена и контролирана врз ситуацијата и вклучува изразување на одреден степен на доминација, самоувереност, па дури и фалбаџиство. Колаборативното однесување е повеќе фокусирано на другата личност, партнерот за интеракција и промовира пријателство, топлина и соработка.

Целта на анализата на податоците во ова истражување беше да се утврди дали различни категории на однесување предвидуваат оценки за различни типови на допадливост. Резултатот беше јасен – заедничкото однесување доведе до допадливост и подобри резултати на популарност.

Агентското однесување имаше висок рејтинг на популарност, но имаше донекаде негативен ефект врз допадливоста.

Како да ја зголемите вашата допадливост

Советите на авторите на истражувањето се дека можете да ја зголемите вашата допадливост со манифестирање на кооперативно однесување и намалување на нивото на агентивно однесување – па ако сакате да бидете подопадливи, однесувајте се пријателски, топло и весело и покажете подготвеност да слушате и да соработувате – големата самодоверба може да се сретне како арогантна, фалбаџиска и непристојна, ако се обидувате да стекнете нови пријатели или да шармирате девојка. Заедничкото однесување ги тера другите да сакаат подобро да ве запознаат и по првичниот пријатен впечаток, обезбедува континуирана комуникација и интеракција. Имајте го на ум говорот на телото, односно невербалните знаци на допадливост, кои исто така беа истражени во експериментите кои открија дека луѓето со изразен говор на телото оставаат подобар впечаток при првите средби со странци. Но, беа забележани и родови разлики – мажите кои покажуваа експресивен став, гестови и движења на главата се сметаа за допадливи и привлечни, додека највисоко ниво на допадливост предизвикаа жените чија експресивност се читаше на лицето, а не на движењата на телото.

Така, вашата допадливост ќе биде поголема и поефективна ако изгледате топли и пријателски настроени, но важно е да ја внесете енергијата на експресивност во интеракцијата. Покажете дека сте заинтересирани, дека слушате внимателно и умерено одговарате на она што го слушате, одговарајте на прашања искрено, за луѓето да имаат чувство дека знаат нешто за вас и до умерен степен, да покажете дека сте горди на доброто и позитивни работи што сте ги постигнале.

Leave a Reply

Your email address will not be published.