Три грешки во бизнисот кои треба да ги избегнете

Претприемачите се интелигентни, страствени и амбициозни по природа, но тоа не значи дека водат бизнис без грешка. Има неколку работи кои се многу важни во водењето на бизнис. Еве кои три грешки треба да ги избегнувате.

Не занемарувајте ги основите на бизнисот – Секој претприемач кој сака успешно да работи бизнис треба да ја знае разликата помеѓу самиот производ и неговите карактеристики. Не е доволно само да се создаде производ, тој треба да се истакне според неговата карактеристика – тоа е она што му дава вредност. На пример, ако правите мобилни телефони, тие не треба да бидат само еден, друг бренд во серијата, туку треба да им се даде и вредноста што ги прави уникатни.

Конкуренцијата не ви дава валидност – Не е лесно да започнете бизнис од ништо и да ги убедите луѓето да ги користат вашите производи или услуги. Голема грешка да се мисли дека присуството на силна конкуренција на пазарот додава вредност на брендот. Вие сте во голем проблем ако не сте во можност да произведувате и дизајнирате повеќе од другите. Секогаш мора да бидете еден чекор понапред.

„Златен работник“ не треба да биде клучот за вашиот успех – Луѓето обично прават грешка кога наоѓаат само една доверлива личност која е со десна рака во сите ситуации. Потребно ви е цел тим вредни, амбициозни луѓе кои одново ќе го започнат бизнисот. Истата работа е кога претприемачите наидуваат на проблем, па затоа сметаат дека овој нов, „свеж“ вработен ќе им донесе решение. Да вработите врвен експерт за пазарот не значи дека одеднаш магично ќе го развивате бизнисот, ќе продавате повеќе и ќе живеете хармонично до крајот на животот.

Leave a Reply

Your email address will not be published.