Чест проблем кој ги мачи модерните мажи

Бројни студии ја потврдуваат впечатливата бројка – околу 25% од вкупниот број на оние кои се соочуваат со анорексија и булимија се мажи. Според тоа, вкупната статистика тврди дека анорексијата во повеќето случаи носи женска одредница, но додека жените се повеќе бараат потенок струк, мажите се вклучија во трката за поголема мускулна маса. Некои британски истражувања беа меѓу првите кои укажаа на фактот дека секој десетти британец кој вежба во теретана се соочува со нарушување спротивно на анорексијата – бигорексија.

Во најширока смисла, тоа подразбира несоодветна претстава за себе и за сопствениот изглед, која се доживува преку поими за недоволен развој и недоволна мускулестост, иако реалната ситуација е токму спротивна. Ова води до компулсивно вежбање, прекумерно гледање во огледало, па дури и честа употреба на стероиди. Зборувајќи за стероидите, една минатогодишна студија во Америка покажа дека помеѓу 3 и 4 милиони испитаници, главно мажи, навистина посегнале по стероиди во одреден момент од нивниот живот.

На крајот, физичкиот изглед е секако нешто што се брои насекаде, без родови ограничувања. Во времиња оптоварени со пари и убавина, пресметката е едноставна – убавината најмногу се купува со пари, убавината главно полесно се добива пари. Во секој случај, тешко дека ќе успеете надвор од овој круг, бидејќи за време на траењето на естетскиот терор, генерално, нема доволно добро оправдување за сите оние на кои физикалноста им е последната дупка во цевката.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.