Што значи да се биде модерен маж?!

Според истражувањето, 97% од мажите веруваат дека кодовите за машкост се променети во последните десет години. Половина се задоволни од ситуацијата, но четвртина, напротив, сметаат дека беше подобро порано. Истражувањата се занимаваат со оваа поделба.

Почитта и чесноста се на врвот на листата на карактеристики кои што треба да ги има еден маж, со скоро три четвртини од следбениците. Да се биде човек значи да се биде добар човек. Освен тоа, третина од мажите ставаат срдечност во центарот на нивните добри квалитети.

Моќта доаѓа следна, за скоро половина од мажите. Класика! Моќта не се мери во силата во мускулите, бидејќи едвај еден од пет мажи мисли дека треба да имате мускул. Жените и децата се заштитени на друг начин (финансиска стабилност, зборови, став, итн.).

Меѓу карактеристиките кои што треба да ги има еден маж денеска е доминација (13%) и мачоизам (8%). Но, внимавајте, бидејќи постои јаз помеѓу овие вредности (моралниот стандард на кој би сакале да му пристапиме) и репрезентацијата (не мора да биде идеализирана): третина од мажите го поврзуваат мачоизмот со машкоста, а половина со жените.

Денеска 43% од мажите веќе купуваа тампони за жена, 79% сметаат дека таткото треба да се грижи за своите деца исто колку и неговата мајка. Сепак, резултатот од истражувањето останува разновиден (барем во Соединетите Држави, каде што беше спроведено ова истражување): помалку од пет мажи се декларираат себеси како феминиси, третина не дозволуваат да плачат во јавност, половина не сакаат да гледаат како двајца мажи се бакнуваат, 37% од мажите под 35 години се грижат секој ден за своето ментално здравје.

Така, 59% од мажите се чувствуваат целосно машки, додека 40% од мажите ги препознаваат женските карактеристики во себе. 60/40 не е толку голема.

Што заклучивме? Да се биде маж не е толку популарно како порано.

Leave a Reply

Your email address will not be published.