Што можете да направите за да станете подобра личност и подобар лидер?

Лидерството не е за да бидете доминантни, туку за разбирање на проблемите и мотивација на другите. Пробајте ги овие концепти за да станете најдобрата верзија од себе.

Погледнете се објективно

Твојата потрага да станеш подобра личност започнува со разбирање кој си и усогласување со твоето подлабоко јас, така што ќе препознаеш што те вознемирува, што те прави среќен или тажен, како се справуваш со емоциите, како реагираш кога работите не одат по твое.

Гледајте објективно и земете ги во предвид вашите предности, но и вашите слабости. Кои се твоите негативни особини? Во кои области се истакнувате? На што треба да работите во вашиот личен раст и развој? Кога вистински се разбирате себеси, можете да вложите напори да бидете подобра личност и подобро да комуницирате со другите.

Простете си и оставете го гневот

Кога простувате, го ослободувате гневот и непријателството што ја јаде вашата среќа и ви го заматува умот. Простувањето на некого кој ве повредил или не ги исполнил вашите очекувања, ве овластува да се ослободите од минатите болки. Ова не значи дека ќе заборавите што се случило, туку дека ќе престанете да чувствувате огорченост и набој што ви ги оптоварува умот и срцето.

Ослободувањето на негативните мисли ви помага емоционално да заздравите, ви дава мир и помага да се надминат депресијата, анксиозноста и лутината кои создаваат конфликти во односите. Негувањето на гневот влијае на менталното и физичкото здравје и може да доведе до несоница, ослабен имунитет и срцеви заболувања.

Станете подобра личност со прифаќање на одговорноста

Престанете да ги обвинувате другите кога работите не одат како што сакате. Клучен елемент во стремежот да се развиете и да станете подобра личност е да научите да прифаќате лична одговорност, која ги вклучува вашето однесување, чувства и неуспеси, бидејќи тоа се работи над кои имате контрола.

За да одите чекор понатаму, запрашајте се, дали преземате одговорност да го создадете животот што го сакате, да станете личноста што сакате да бидете – или само дозволувате животот да се случи и потоа го обвинувате светот за вашите неуспеси?

Признајте кога не сте во право и извинете се

Кога се извинувате, покажувате емпатија кон другата личност, која (можеби ненамерно) сте ја повредиле. Кога навистина се обидувате да се поправите, покажувате понизност и сочувство, а ова однесување ја разоружува другата личност и му помага да ги залечи своите емоционални рани – но исто така ви помага да заздравите. Невозможно е да се надминат грешките, додека не си ги признаете себеси и на другите. Извинувањето ви овозможува повторно да се поврзете и да продолжите напред. Кога некој ни се извинува, тоа е можност да го видите како несовршен, но и ранлив и да не потсети дека сите сме луѓе и дека сите грешиме.

Подобра личност – подобар слушател

Слушањето на другите со отворен ум е една од најдобрите работи што можете да ги направите за друга личност, како и за себе. Тоа му покажува на другата личност дека го цените неговото мислење и ви овозможува да развиете поблиски врски со другите и да ја разберете нивната перспектива, која може да биде корисна и која инаку би можеле да ја игнорирате.

Обидете се активно да ги слушате сите луѓе околу вас, а не само оние што сакате да ги импресионирате. Да се ​​биде ефективен слушател може да го промени вашиот живот на подобро и да ви донесе нови искуства и сознанија надвор од вашите.

Биди љубезен

Да се ​​биде љубезен е најмалку што можете да направите за сите на кои ќе наидете – но малите добрини прават голема разлика. Зборовите како „благодарам“, „те молам“, „извинете“, топол поздрав, насмевка и одвојување неколку минути за разговор, влеваат позитивни чувства кај сите околу вас. Различни ситуации бараат различни нивоа на учтивост и формалност, но во секоја ситуација можете да покажете промисленост, обѕирност и љубезност.

Подобра личност преку почит

Кога ги почитувате другите, се почитувате себеси – воспоставувате однос на почит и поставувате стандарди (што давате, очекувате за возврат). Почитувањето оди подлабоко од обрнувањето внимание и љубезноста (иако ова се важни елементи на почит) и се однесува на признавање и ценење на разликите, на топол начин. Почитувањето ви овозможува да не се согласувате со другата личност и сепак да се договорите.

Постави цели

Целите ви даваат фокус и начин да го измерите вашиот напредок – тие ве мотивираат да останете на вистинскиот пат. Запишете ги – оние кои ги запишуваат своите цели и соништа имаат поголема веројатност да ги постигнат.

Кои се вашите лични и професионални цели? Каде се гледате себеси за пет и десет години? Каква личност сакате да бидете тогаш? Како ќе бидете подобра личност лично и професионално?

Живејте со интегритет

Личниот интегритет е основата на тоа кои сте и за што се залагате. Интегритетот е дел од вашата морална основа, принципите и идеите што ги цените. Тој е вашиот компас, кој ве води кон личноста што сакате да станете.

Да се ​​живее со интегритет значи да се биде доследен на вашите идеали, а тоа го постигнувате кога вашите постапки се во согласност со вашите верувања и вредности. Интегритетот ве обврзува да правите избори што ги задоволуваат вашите стандарди. Најдете време да прегледате дали вашите одлуки се во согласност со вашите вредности и визија за животот.

Препознајте ја можноста за раст и промена

Животот е полн со неочекувани пресврти, кои често се страшни. Стравот може да ве спречи (без да го сфатите тоа) и да го забави вашиот личен и професионален раст. Дозволете си да растете и еволуирате со текот на времето и препознајте ги можностите за раст во ситуации кога се појавуваат промени и пресврти. Не пропуштајте такви можности, бидете подготвени да ризикувате и да излезете надвор од вашата комфорна зона и може да се изненадите од она што ќе го најдете. За да станете подобра личност, неопходно е да се промените, да научите и да научите нови работи.

Бидете подобра личност во заедницата

Заедницата може да биде дестинација – место каде што живеете и работите, но може да биде и виртуелен простор каде луѓето се поврзуваат преку споделени идеи, вредности, верувања и потреби. Како и да ја дефинирате заедницата, важно е да најдете начини да бидете дел од поголема група, а можеби и дел од неколку различни заедници, во зависност од вашите интереси и потреби.

Заедницата дава поддршка, дава чувство на вклученост и поврзаност со истомисленици, ни овозможува да го споделиме и збогатиме нашето искуство, да им помагаме на другите и да му ја понудиме на „светот“ нашата мудрост и знаење.

Прифатете го концептот на патување

Животот е патување кое не се одвива линеарно – сè што сме, како живееме, размислуваме, дејствуваме, како го поминуваме времето, сè се собира. Понекогаш треба да направите чекор назад за да стекнете перспектива и да продолжите напред. Не заборавајте да го цените она што го имате, да бидете благодарни за сè што ви дал животот и да го славите животот – да се забавувате и да се опуштите, да чувствувате радост и возбуда. Ако сакате да бидете подобра личност, постапете така како што сакате другите да ве гледаат и да ве паметат.

Leave a Reply

Your email address will not be published.