Што се случува кога ќе престанете со конзумирање на марихуана

Многу луѓе не се убедени дека зависноста од канабис воопшто постои, но една студија постепено открива дека навистина е можно да се почувствуваат симптомите на повлекување и изолација кога ќе престанете да уживате во густиот чад.

За среќа, сите придружни симптоми се значително поблаги во споредба со другите опијати, со некои од најистакнатите во форма на анксиозност, раздразливост, губење на апетит и чудни, кошмари. Бројни опиоиди и опијати се мешаат со допаминската сигнализација во мозокот кога се злоупотребуваат, што резултира со намалување на допаминергичните неврони. Како резултат на тоа, честите корисници развиваат депресија и намалена способност да чувствуваат задоволство по прекинот на употребата на супстанции како хероин и кокаин.

Секако, истражувањето нагласува дека канабисот не ги намалува можностите на допаминските неврони, дури и за оние кои не ги исклучуваат своите уреди, што значи дека секој што е надуван по цел ден, најверојатно нема да го почувствува емоционалниот пад што корисниците на други дроги може да го доживеат по обидот да се откажете. Се разбира, ништо не треба да се генерализира и ниту една глава не е иста, така што дури и марихуаната во некои случаи може да активира тешка психоза, параноја, манија на прогонство, звучни халуцинации, па дури и шизофренија во некои случаи кај загрозениот дел од популацијата.

Грубо кажано, кај хроничните пушачи на марихуана, забележано е слабеење на допаминската сигнализација, што укажува дека до одреден степен може да се очекува дополнителен стрес по откажувањето од оваа дрога. Покрај тоа, научните истражувања покажаа дека во случаи на често внесување набиноиди како што е TХЦ, може да дојде до намалување на бројот на виталните канабиноидни рецептори во мозокот. Поточно, ова е CB1 рецепторот, главниот невротрансмитер познат како анандамин, кој станува се помалку достапен за тешките пушачи на канабис.

Ендоканабиноидот, анандамин понекогаш се нарекува молекула на блаженството, поради неговата способност да генерира чувства на еуфорија. Затоа, лошата регулација на CB1 рецепторите резултира со намалување на способноста едноставно да се опиваат со животот, што понекогаш може да биде голем проблем за корисниците на канабис кога нагло ги прекинуваат своите навики. Добрата вест е дека овој недостаток на молекули на среќа генерално може да се компензира по четири недели од откажувањето од пушењето марихуана, така што симптомите на одвикнување кои не се долгорочни генерално остануваат.

Всушност, првата недела по прекинот е најтешка, додека според неколку студии, за лицата со проблематични навики на канабис, овој период е претежно исполнет со зголемена анксиозност и раздразливост, кои се најсилни во првите два дена, но обично почнуваат да опаѓа по четвртата. Враќање во нормала по една или две недели.

Други симптоми вклучуваат проблеми со спиењето и чудни, живописни и силни соништа, меѓутоа, како што покажа истражувањето, овие артикли стануваат најсериозни околу деветтиот или десеттиот ден по прекинот на потрошувачката, кога исто така го достигнуваат својот врв. Овој прилично вознемирувачки проблем се чини дека нема да стивнува некое време, додека некои студии покажуваат дека не се враќа на почетната точка дури и по шест недели.

Важно е да се напомене дека луѓето со проблематично ниво на употреба на канабис се најмногу подложни на овие симптоми на повлекување, како што се оние кои ја консумираат оваа дрога на дневна основа многу години и се многу зависни од него. Пушењето неколку долари или малку луле повремено не може да доведе до никакви проблеми со овој опијат, но секогаш е добро да се знае какви ризици се нагласени при употребата на оваа дрога, која денес станува сè по употребувана.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.