Што треба да видите ако ја посетувате Сицилија?

Кога станува збор за добра фотографија која го одзема здивот, Италија е на врвот на листата. Еден од најубавите региони во земјата е островот Сицилија, кој се наоѓа на јужниот брег на Италија. Изолирани плажи, антички градови и храмови… Овде, нескротливата пустина среќава богата култура и уникатна мултикултурна историја.

Леванцо

Се наоѓа само на 40-минутно возење со брод од Трапани, Леванцо е задолжително за посета на патувањето до Сицилија. Мало и диво, тоа е најмалиот од групата на острови Егади, на северозападниот брег. Неверојатното тиркизно море на нејзините песочни брегови едноставно молат за фотографија на Instagram.

Рагуса

Еден од најшармантните градови во Сицилија е Рагуса. Рагуса се наоѓа на врвот на еден рид, што го прави совршен за снимање на историскиот град и околните долини. Стариот градски центар, познат како Рагуса Ибла, датира од 1600-тите години.

Скала деи Турчи

Скала деи Турчи е природна карпа која се издига од Медитеранот на југозападниот брег на Сицилија. Треба да се види за да се верува. Изненадени од вековите на бранови и ветер, чистите бели гребени изгледаат како чекори, па оттука и името. Локалните жители велат дека пиратите некогаш ја користеле Скала за да ги сокријат своите чамци пред да се качат да ги нападнат селата.

Cattedrale di Palermo

Главниот град на Сицилија во Палермо има многу убави места, но катедралата е една од најдобрите. Кои датираат од 1185 год., Постоеле континуирани реновирања и промени до 19 век. Првично беше многу помала црква, а потоа и џамија – и како резултат на тоа, таа е покриена со привлечни архитектонски одлики.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.