10 работи што можете да ги направите за да бидете суперхерој на вашите деца

Таткото на секое дете е суперхерој, но за да го задржите тоа верување – и да им дадете на вашите деца пример за секојдневен суперхеројизам – можете да го направите најдоброто што можете. Децата ве гледаат и го усвојуваат она што го правите, гледаат на вас – или, кога ќе ги достигнат „незгодните“ години, се бунтуваат против вас. Ако сакате да бидете и да останете нивен пример, практикувајте секојдневно однесување на суперхерои.

Почитувајте и покажувајте љубов кон својата мајка (партнер)

Вашите деца ја набљудуваат вашата врска и апсорбираат шаблони, кои подоцна ќе ги играат во нивните емотивни односи. Ако го гледаат вниманието, љубовта и почитта како нормален дел од начинот на кој комуницирате со партнерот, ќе го усвојат како модел на љубовна врска кон која треба да се стремите. Но, тоа ќе го направат и да видат тепачка, недоразбирање, обвинувања, компромиси од кои никој не е задоволен. Ако сакате вашите деца да имаат здрави и стабилни односи, вие самите треба да ги имате – треба да им покажете како да го постигнат тоа.

Суперхеројот пренесува супер вредности

Супер вредностите се трајни и валидни во секое општество, во секое време. Ако сте суперхерој, тогаш знаете колку вреди почитта и помошта во моменти на потреба и го практикувате ова однесување – кон сите (стари луѓе, пријатели, соседи, колеги, жени, деца, животни…). Кога ќе пораснат прифаќајќи ги овие вредности како нормален начин на однесување, ќе можат да го пренесат и да го практикуваат во сите нивни односи.

Дозволете им да донесуваат одлуки соодветни на возраста

Мали одлуки кои се носат секој ден – што да облечат на училиште, што да нарачаат во ресторан, каков спорт или хоби сакаат да се обидат – негуваат независност и самодоверба. Овозможете им да донесуваат такви одлуки, како и да учат од нивните (позитивни или негативни) последици. Пофалете ја добрата одлука, но и посочете дека лошата одлука е добра, бидејќи претставува важна лекција.

Супермоќ на суперхероите – слушање

Слушањето е вештина на секој суперхерој кој се грижи за блискоста и љубовта – слушањето е толку важно што е речиси исто како и љубовта, тврдат експертите за меѓучовечки односи. Пред да направите нешто, реагирајте, одлучете да извршите некаква казна или да наметнете некое однесување, слушајте што имаат да кажат децата. Слушајте ги дури и кога не зборуваат – набљудувајте ги и слушајте ги. Нивното однесување ќе ви даде многу одговори и насоки. Слушањето е начин да им покажете дека ги сакате и почитувате и да донесувате подобри одлуки за нивната иднина.

Дајте им време – секој ден

Посветете им малку време на вашите деца, секој ден. Кога се запоставени од родителите (нивниот суперхерој), децата се свртуваат кон игри, брза храна, нездрави пријателства и деструктивно однесување. Не дозволувајте ова да се случи. Бидете суперхерој на комуникација, внимание и квалитетно време – играјте со вашите деца, помагајте им со домашните задачи, поттикнете ги да ви се доверат и покажете им дека можат да сметаат на вас.

Вклучете ги во социјални собири

Кога ќе бидете поканети на церемонија, донесете ги децата. Претставете ги на други луѓе. Дозволете им да видат како се среќавате и разговарате со другите. Кажете им за што зборувате, вклучете ги, направете ги да се чувствуваат почитувано и горди на вас. Суперхеројот знае дека она што децата ќе го научат во социјалната средина е многу поважно од она што ќе го научат од учебниците.

Суперхеројот ги учи своите деца на вредноста на парите

Не им давајте само џепарлак. Доделете им некои обврски и наградете ги за сработеното – на овој начин тие уште на рана возраст ќе научат дека се заработуваат пари. Научете ги како да инвестираат или да заштедат дел од парите што ги добиваат, за да можат да ги користат кога им треба. Децата многу повеќе ќе се грижат за велосипедот (или некоја друга работа) за која самите вложиле дел од заштедените пари.

Покажете им колку е важно да ги следат нивните соништа

Не секој ги следи своите соништа, бидејќи предоцна ја открил својата страст или никој не ги водел кога биле млади. Охрабрете ги вашите деца да се тестираат себеси, да ги откријат своите страсти и да развијат интереси, да ги следат нивните соништа. Успешната личност е вистински суперхерој на денешното време, бидејќи достигнувањето бара храброст и упорност.

Супер херој во спортот

Една од областите во која секој може и треба да го истражува суперхеројството е спортот. Охрабрете ги децата да спортуваат, насочете ги кон оние спортови за кои верувате дека ќе им одговараат (што сте ги виделе набљудувајќи и слушајќи). Нека ја откријат важноста на тимската работа и менталните и физичките придобивки од спортувањето. Ова е нешто што ќе им треба цел живот.

Чувајте ги подалеку од нездрава храна и монитори

Кога сте под стрес и не сте задоволни, најлесно е да се свртите кон ТВ и нездрава храна. Водете ги да го канализираат стресот поздраво, преку социјални активности и спорт, преку читање книги и значајни разговори. Инсистирајте на домашна храна и поквалитетно дружење. Кога водите со пример, станувате и останувате суперхерој, кому децата секогаш ќе му бидат благодарни за темелите поставени во детството.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.