20 милиони луѓе ќе останат без работа… Пристигнуваат роботите!

Роботите би можеле да заменат 20 милиони работни места во индустријата низ светот во наредните 2030 година. Од сите работни места, најпогодени ќе бидат оние кои бараат најмалку квалификации.

Роботите веќе почнале да заменуваат неколку милиони работни места, а тој тренд се повеќе се зголемува.

Многу екперти веруваат дека автоматизацијата повеќе допринела во придонесување на нови работни места, отколку што ќе затвори, но се создаде поголем јаз помеѓу оние помалку и повеќе кфалификувани работни места.

Роботизацијата ќе ја зголеми продуктивноста и на раст на економијата низ светот и според аналитичарите, светската економија може да има профит од 5, 000 милијарди долари до 2030 година.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.