5 изненадувачки придобивки од спиењето без гардероба

Кога мислите дека сакате да работите на вашето здравје, спиењето без гардероба е веројатно последното нешто што ви паѓа на ум. Сепак, на изненадување на многумина, спиењето без облека, односно целосно голи, има бројни придобивки. Тие се и физички и психолошки, а исто така ќе ви помогнат да го подигнете квалитетот на вашиот сон на повисоко ниво.
Кои се придобивките од спиењето без гардероба?

Ако сè уште не сте ја вклучиле оваа навика во вашата рутина, придобивките за кои ќе дознаете може да ви помогнат да го направите тоа.

  1. Спиењето без гардероба го подобрува квалитетот на сонот.

Една од клучните придобивки од спиењето без гардероба е подобрувањето на квалитетот на сонот. Кога зборуваме за квалитетот на сонот, температурата на телото игра многу важна улога. Ако сте премногу топло во текот на ноќта, помала е веројатноста дека вашиот длабок сон ќе трае доволно долго. Спиењето без гардероба е одличен начин да ја одржите телесната температура пониска во текот на ноќта, без да мора да го исклучите греењето или да оставите отворен прозорец. Прочитајте повеќе за тоа како можете да го подобрите квалитетот на вашиот сон во оваа статија.

  1. Ја зголемува самодовербата.

Спиењето без гардероба е одличен начин да ја зголемите вашата самодоверба. Тоа значи да го прифатиш своето тело какво што е, вклучувајќи ги сите недостатоци и несовршености, што може да се рефлектираат во вашето однесување кога сте во контакт со луѓе. Исто така, запознавањето на сопственото тело ќе ви овозможи да ги препознаете недостатоците и да работите на нив.

  1. Ќе го подобрите репродуктивното здравје.

Едно од истражувањата на оваа тема покажало дека видот на долната облека има големо влијание врз машкото репродуктивно здравје. Тесната долна облека, како што се боксерите, ја крева температурата на телото, особено на тестисите, што долгорочно може да има несакани ефекти врз плодноста и квалитетот на спермата. За да се одржи оптималната температура на интимните делови и со тоа да се зачува репродуктивното здравје, идеално би било секоја вечер да спиете без долна облека, односно целосно голи

  1. Подобра поврзаност со партнерот

Ако спиете со партнерот секоја вечер, веројатно веќе знаете колку може да биде пријатен контактот кожа со кожа. Истражувањата покажаа дека освен што таквиот контакт е пријатен, влијае и на лачењето на окситоцин, познат и како „хормон на љубовта“. Освен тоа, спиењето без облека со партнерот може да му олесни на вашиот партнер да го прифати вашето тело и подобро да го запознае.

  1. Го намалува стресот и анксиозноста.

Веројатно веќе знаете колку е силна врската помеѓу спиењето и стресот, што значи дека колку помалку квалитетен сон, толку повеќе ќе бидете под стрес и вознемирени. Бидејќи е докажано дека спиењето без облека го подобрува квалитетот на сонот, јасно е како тоа ќе влијае на вашиот стрес и анксиозност.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.