6 добри причини за читање секој ден

Дали читате нешто друго освен објавите и пораките на социјалните мрежи во вашата кореспонденција? Повеќето луѓе читаат за забава – статии, текстови, блогови, поради што авторите се обидуваат да дојдат до интересни наслови кои привлекуваат внимание. Меѓутоа, секојдневното читање и придобивките што ги носи се однесуваат на книгите – од сите жанрови. Колку повеќе ве интересира различна литература (професионална, психолошка, фантастична, историска, авантуристичка…) толку повеќе придобивки добивате од читањето.

Шест големи придобивки од секојдневното читање

Секојдневното читање „го гради“ вашиот мозок

Како и мускулите, човечкиот ум бара правилна храна и добро вежбање за да ги развие своите капацитети. Ако не му дадете соодветна содржина и не ја користите, ќе стане мрзелив, ќе забави и ќе се вкочани. Секојдневното читање промовира создавање на нервни врски во различни делови на мозокот, кои инаку остануваат нестимулирани од други активности. Колку повеќе различни содржини читате, толку повеќе различни делови од вашиот мозок создаваат нови врски, што го подобрува вашиот севкупен когнитивен капацитет.

Читањето го проширува вашиот вокабулар

Сигурно познавате некој кој многу артикулирано се изразува и за кој веднаш може да се заклучи дека е „начитан“. Луѓето кои многу читаат полесно ги наоѓаат зборовите за сè што сакаат да изразат и се способни да комуницираат ефективно, на атрактивен и интересен начин. Тоа не е вродена особина, туку стекната со читање. Секојдневното читање ве изложува на поширок, поразновиден и побогат речник од оној што се користи во обичниот говор, спонтано стекнувате нови зборови и го проширувате вашиот вокабулар. Покрај новите термини, наидувате на варијации во употребата на термини кои веќе ги знаете, што ве прави поелоквентен и појасен во вашата презентација.

Секојдневното читање ја подобрува меморијата

Најдобар начин да го задржите капацитетот на вашата меморија е да го користите – постојано да дознавате и учите нешто. Читањето секој ден ви дава одлична можност да ја вклучите вашата меморија – не само со меморирање на содржината, туку и со следење на приказната. За да продолжите да читате, каде што сте застанале, треба да се сеќавате на она што сте го прочитале претходно (треба да се сеќавате на заплетот, ликовите и другите важни детали што ја одржуваат приказната во романот), а создавањето на овие нови спомени ги зајакнува старите. веќе има. Така вашиот мозок се навикнува да прима и складира нови информации. А кога ви се чини дека нешто целосно сте заборавиле, само треба малку да се потсетите и информациите што ги барате во вашата глава ви доаѓаат преку многу различни нервни патишта, кои сте ги утврдиле читајќи.

Ја подобрува вашата имагинација и аналитички вештини

Кога ја вклучувате вашата имагинација и аналитичко размислување, ги проширувате димензиите на она што го читате – можете да ги разберете мотивите на ликовите или да замислите што ќе се случеше ако пресвртот беше поинаков или не беше таму. Размислувајќи за одреден дел, можете да дојдете до сосема поинаква книга од онаа што ја читате, а вештините на имагинацијата, како и критичкото размислување, се пренесуваат и во други сегменти од вашиот живот. Секојдневното читање го подобрува начинот на кој поставувате цели и правите планови.

Вие сте поинформирани и поупатени

Знаењето е едно од оние нешта кои штом еднаш сте ги стекнале никогаш не може да ви се одземат. Бидејќи не сте и не можете да бидете експерт во секоја област, секојдневното читање ви овозможува да учите од експерти во различни области. По читањето, можеби не сте свесни за новите информации и знаења што сте ги стекнале, но тие ќе бидат таму и ќе се појават кога ќе ви бидат потребни.

Читањето овозможува подобар сон

Голем дел од читањето е за ангажирање на вашата имагинација, а светот на имагинацијата е извонреден – мора да го игнорирате надворешниот свет за да се фокусирате на книгата што ја читате. Исто така, читањето ве одвлекува од опсесивно размислување и негативни чувства и ја проширува вашата перспектива – почнувате да размислувате поинаку за некои работи кога читате за тоа како другите мислат. Вклучувањето на вашиот мозок на овој начин ве релаксира и ве држи подалеку од анксиозност. Нешто дефинитивно ви овозможува мирна ноќ и добар сон.

Никогаш не е доцна да почнеш да читаш

Повеќето луѓе се зафатени и имаат одреден дневен распоред – но ако сакате да ги проширите вашите когнитивни способности и ментален капацитет (како и да се забавувате, да откривате нови светови и да научите нови работи), читањето е непобедлив начин да го постигнете тоа. Можеби само треба да промените една навика – наместо да гледате телевизија пред спиење, воведете читање. Намалете го времето поминато на екранот и прочитајте повеќе. Можеби нема да ги забележите придобивките веднаш, но тие дефинитивно ќе се развијат кога ќе почнете да вежбате секојдневно читање и ќе се појават по некое време.

ФОТО: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.