8 работи кои треба да ги направи еден маж пред да наполни 30 години

Она што го доживувате во текот на вашата втора деценија од живото, ви останува и препознава до крајот на животот. Уживајте особено во ова време, затоа што сега се моментите, во кои сè уште можете да пробувате голем број на работи без многу одговорност.

Затоа ние денеска издвоивме 8 работи кои секој маж вреди да ги направи пред да наполни 30 години.

Научете странски јазик – Колку повеќе јазици зборувате, толку е полесно да се поврзете со други луѓе и да го разберете нивното гледиште за светот и нивните култури. Се разбира, скоро насекаде ќе најдете некој што разбира и зборува англиски. Но, другите јазици се неверојатно возбудливи и добра обука за вашиот мозок. Најдобро од сè, што порано ќе започнете, толку полесно ќе биде за вас.

Направете нешто од што се плашите – Никогаш не било лесно да излезете од вашата комфорна зона – особено кога сте толку кукави во неа. Можеби во вашиот случај, летање со авион, скокање со банџи или соло патување? Но, без оглед на тоа што е, чувството на ослободување може да се види навистина добро и да го користите и за други работи во животот.

Научете да готвите – Кој друг готви во време на готови оброци? Сите оние кои бараат здрава и креативна храна и сакаат да вложат некое време и внимание во своите јадења. Што не значи дека не можете да бидете инспирирани од готвачи. Сепак, само-готвењето отвора комплетно нови светови на вкус кои воопшто не можат да се споредат со „конзервирана храна“. Во исто време, заштедувате пари со паметно планирање и имате шанса позитивно да ги импресионирате своите сограѓани.

Живеење во друга земја – Без разлика за која земја станува збор, живеењето во друга земја може да ви донесе комплетно нови впечатоци, различна клима, различни пејзажи и култури, комплетно нови предизвици. Доколку самостојно се справите со сите овие аспекти и го организирате животот само во друга земја, ќе добиете огромна независност и културна отвореност. Својства кои им се од корист на сите во вашиот дом кога се занимаваат со вас.

Бидете свои, без оглед на очекувањата на другите – Како социјално битие, тешко ни е да се ослободиме од очекувањата на другите. Можеби подолго патување во друга земја ќе ви помогне? Можеби е нешто сосема друго, што го поттикнува вашето его – учеството во претстава, играње во бенд или работа на некој проект? Направете своја работа – очекувањата на другите се менуваат како и да е, како времето.

Патувајте сам – Не звучи како многу забавно во првиот момент? Добра вест за вас: Вие се имате себе си и со тоа можност целосно да се вклучите во вас и вашите желби. Во исто време, соло патувањето ја промовира вашата автономија и ќе научите многу за себе (на пример, како да се справите со предизвиците).

Ризикувајте – Ризикувајте постојано! На крајот на краиштата, секоја одлука за една работа е одлука против друга. Ова е нормално и е дел од животот. Само обидете се со нешто што бара одредена количина на храброст: разговарајте со убава девојка, закажете патување со едрење, одете на колиба или закажете некое предавање… Сигурно брзо ќе забележите што работи, а што не. И ако нешто тргне наопаку, ќе знаете подобро за следниот пат.

Бидете спонтани – Бидете спонтани бидејќи во овие години од животот вие ќе мора да научите дека некои работи не се прават строго по правилата. Некогаш треба да ги скршиме правилата за да дојдеме до она што го посакуваме. Убаво е да имате концепт и ред во животот, но тој ред некогаш знае да стане досаден.

Leave a Reply

Your email address will not be published.