Го носи епитетот „најџентлменски спорт“: Како да играте голф?

Голфот е спортот кој го носи епитетот „најџентлменски спорт“ и тој е еден од најстарите спортови во историјата. Познато е дека голфот се развил во Шкотска во 14 век, но има многу постари игри во различни земји кои му претходеле на развојот на голфот.

ПРАВИЛА

Стандардната игра се одвива на 18 дупки во низи со различни должини. Постојат две основни форми на конкуренција; игра со мозочен удар и игра со натпревар. Во играта со удар, победник е оној што ќе ја забие топката во одреден број дупки со што е можно помалку удари, а во играњето на мечот, тој што ќе освои повеќе дупки.

ОПРЕМА

СТАПКИ – Играчите можат да ја започнат играта со најмногу 14 стапчиња. Повеќето играчи користат три до четири шуми, девет до десет метални и еден путер.

Дрвени стапчиња – Дрвени стапчиња се користат за долги снимки. Тие се означени со броеви од 1 до 9. Нивните големи глави можат да бидат направени од дрво, пластика или лесен метал.

Метал – Металните стапчиња се користат за различни снимки. Нивните метални глави се означени со броеви од 1 до 10.

Putter – Тие се користат главно на тревникот околу дупката (ставајќи зелено). За разлика од другите стапчиња, тие имаат две површини за удар. Тие се најлесните од сите стапчиња.

ТОПКИ – Има повеќе од 400 дупчиња на топчето за голф, кои овозможуваат топката да лета подалеку и исправено низ воздухот.

Подметачи – Подметачите се мали (обично пластични) штипки на кои се става топката при почетниот удар.

ЧАНТА – Почетниците носат торба во која носат половина комплет палки (6). Играчите со целосен сет на клубови користат количка и имаат помошник.

ТЕРЕН ЗА ГОЛФ

Терените за голф варираат во должина од 90 до 550 m (100-600 јарди). Должината го одредува „парот“ на секоја дупка – просечниот број на удари за да се внесе топката во дупката.

Техника за нишање

Замавнувањето се изведува во едно континуирано движење:

  1. Горниот дел од телото се ротира, додека рацете се подигнати назад
  2. Како што столбот се спушта, тежината на телото се префрла од задната нога на предната нога
  3. Тежината е целосно на левата нога
  4. Главата е надолу во моментот кога клубот ја допира топката
  5. Телото е свртено кон целта, а стапот допира зад левото рамо

Се надеваме дека ви се допаднаа нашите совети околу голфот и дека ќе ви помогне околу овој спорт.

Leave a Reply

Your email address will not be published.