Како да се облечете на љубовен, а како на деловен состанок? (ФОТО)

Колку облеката влијае на впечатокот што луѓето го имаат за нас?

Дали ги изразуваме нашите лични карактеристики и преференции со облеката, или дали е важно што носиме?

Ако сакате да бидете забележани, обидете се да се разликувате во стилот, бојата, дизајнот од другите.

Доколку одите на интервју за работа, обидете се да се фокусирате на своите способности, а не на облеката.

Ако излезете на првиот состанок, треба да се облечете попривлечно, но со вкус.

Психологијата на боите нагласува дека секоја нијанса има свое значење и докажано е дека боите можат да влијаат на нашето расположение.

Тие исто така влијаат и на начинот на кој другите луѓе нè перципираат на прв поглед.

Истражувањето спроведено во 1974 година од Кит Џејкобс и Френк Хастмиер докажува дека боите можат да го променат срцевиот ритам, крвниот притисок и моделот на дишење.

Ви претставуваме психолошки водич кој открива каква порака испраќа бојата на облеката:

  • Сина – лојалност, стабилност, смиреност
  • Црвено – страст, агресија, сила
  • Жолта – радост, оптимизам, младост
  • Зелена – здравје, успех, надеж
  • Црна – моќ, мистерија, професионализам
  • Виолетова – престиж, духовност, луксуз
  • Браун – стабилност, природност, хуманост
  • Бело – чистота, невиност, нежност
  • Портокал – енергија, забава, грижа
  • Сива – неутрална, практична, тивка

Психологијата на боите исто така препорачува одредени бои на облека за специфични ситуации и активности.

На пример, за состаноци и работа, се препорачува облека во зелена, сина, кафеава и црна боја.

Ќе оставите погрешен впечаток ако на деловен состанок сте во светло жолта, црвена или сива нијанса.

Црвената боја се препорачува за жени за романтични состаноци, а сината за мажите.

Ако сакате да оставите впечаток на моќна личност, психолошките истражувања покажуваат дека нема да погрешите со црно.

© Фото: Freepik.com

Можеби ќе ве интересира:

Leave a Reply

Your email address will not be published.