Го носи епитетот „најџентлменски спорт“: Како правилно да играте снукер?

Во џентлменските кругови често се разговара и за спортот како неизоставен дел од животот на секој човек со манири. Еден од ваките спортови со кои џентлмените честопати се опуштаат е и снукерот. Спорт којшто попопуларен е во Обединетото Кралство, Скандинавија и останати делови од Европа, а на толку на нашите простори.

Но, со текот на годините овој спорт зема замав и на балканскиот полуостров, па така и во Македонија. Многу луѓе редовно го следат овој спорт, а полека почнува и да се практикува на некои локации низ македонските градови. Сепак, за да се следи овој спорт треба да се знаат и одредени правила. Па, токму затоа во продолжение ви ги претставуваме правилата на игра на овој спорт.

snukersto
Фото: Илустрација маса за снукер

Најважно е дека секоја топка носи различен број на поени: црвени топчиња по 1 поен, а обоените топчиња од 2 до 7 (жолта 2, зелена 3, кафена 4, сина 5, розова 6 и црна 7). По секоја вметната црвена топка се става една од шарените. Секоја обоена топка има свое место на масата и кога ќе се вметне во дупката се враќа во првобитната положба. Црвените не се враќаат по ставањето во дупката. Кога веќе нема црвени топчиња на масата, тогаш по ред се ставаат шарените, од жолто до црно. Крајната цел на играта е играчот да освои повеќе поени од противникот.

Уште едно од најважните правилна е дека поени може да се освојат и од фаули. Поточно, ако играчот прво погоди една од обоените топки кога на ред е црвената топка, и обратно, тогаш ако се фрли знак топка или ако играчот не излезе успешно од „маската“ („маска“ е ситуацијата во која играчот ја оставил топката на противникот во позиција од која не може директно да се погоди целната топка). Фаулот вреди најмалку четири поени, ако е фрлена бела топка и една од обоените топки со помал број поени е по грешка погодена, до седум поени, ако фаулот е направен на црна топка.

1804snuker
Фото: Марк Селби, професионален снукер играч и поранешен светски шампион

Почетната позиција секогаш е иста, а топките се наредени како на фотографијата погоре. Натпреварот се состои од однапред одреден број на добиени „гејма“ кои играчот мора да ги добие. На повеќето професионални турнири, во воведните кола, однапред е одредено да се добијат пет „гејма“ за да се победи еден натпревар, додека таа бројка се зголемува во полуфиналето и финалето, каде што се потребни девет или 11 натпревари за победа на натпреварот. Светското првенство во снукер кое секоја година се одржува во Шефилд, Англија, а секогаш се игра до 11 победи. Значајно е да се напомене дека за победа во финалињата потребни се 18 победи и таквите натпревари се играат во два или три дена.

Ланската година оваа титула ја доби Рони О Саливен, а меѓу фановите на овој спорт тој е убедливо најомилената личност по неговите атрактивни потези со кои секогаш го привлекува вниманието.

Секој натпревар го следи судија кој обезбедува фер-плеј. Судијата, исто така, ги враќа обоените топки на нивните позиции (точки) по аут-аутот, нарекува фаули и кажува колку поени играчот освоил „во серија“ (низа се бодовите освоени од едно гостување на табелата, на пр.: ако играчот освоил 15 пиони, можно е да вметнал црвена топка, потоа црна топка, повторно црвена, па розова топка, а потоа промашил или одиграл одбранбен [безбедносен] удар поради лошата позиција. на белата топка).

Снукер од 1804 година

Како што веќе кажавме, снукерот се смета за џентлменска игра, па професионалните играчи секогаш, а често и на нивна штета, признаваат направен фаул доколку судијата го превиди. Уште еден џентлменски манир често му честитаат на противникот за добриот потег или се извинуваат за ситуациите во кои имале спортска среќа.

Извор: Веста е авторски напишана од тимот на Џентлмен Магазин, а точните детали за правилата за снукер се искористени од веб страницата snooker 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.