/

Намалете го внесот на кофеин поради опасност од кршливи коски

Ако пиете кафе цел ден или земате пијалоци со кофеин за придобивки од атлетските перформанси, можеби ќе сакате да ја следите количината на кофеин што ја консумирате.

Повисоките дози на кофеин може да го зголемат ризикот од развој на остеопороза, според една студија во Британскиот весник за фармакологија.

Истражувачите студирале 24 луѓе, од кои половина џвакале гуми за џвакање без кофеин, а другите џвакале верзија на гуми за џвакање со кофеин, и во текот на шест часа, добивале нова гума за џвакање неколку пати.

Последната група конзумирала околу 800 мг кофеин – што е еднакво на осум шолји кафе.

Таа група забележала значително зголемување на калциумот во нивната урина – околу 77 проценти повеќе на крајот од шесте часа експеримент отколку кога започнале.

Високите количини на калциум покажуваат дека бубрезите го ослободуваат минералот побрзо отколку што телото може да го замени.

Тоа ги наведе истражувачите да заклучат дека на долг рок, ова може да ги стави оние во групата со кофеин во многу поголем ризик од проблеми со густината на коските и, потенцијално, поголем ризик за развој на остеопороза, што предизвикува вашите коски да станат слаби и кршливи.

Ова е прашање што има тенденција најмногу да влијае на постарите луѓе, бидејќи губиме коскена густина природно со возраста, но истражувачите заклучиле дека и спортистите можат да бидат изложени на ризик доколку користат кофеин за подобрување на перформансите.

© Menshealth.com Фото: Unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.